Hlavní obsah

Nad paralympijskou vesnicí v Aténách se už třepotá i česká vlajka

ATÉNY

Český paralympijský tým se stal v neděli regulérním obyvatelem paralympijské vesnice v Aténách. Punc oficiality dodalo pobytu českých handicapovaných sportovců v zázemí XII. letních paralympijských her slavnostní uvítání starostou vesnice Yannisem Manusem a vztyčení české vlajky za zvuků státní hymny.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Český paralympijský tým při slavnostním přivítání na Hrách v Aténách.

Článek

Ceremoniálu  se spolu s Českou republikou zúčastnily reprezentace Portugalska, Iráku a Kapverdských ostrovů. Vztyčování vlajky pro výpravu z posledně jmenované země se neobešlo bez problémů. K nebi sice stoupala správná zástava, ale k ní hrála portugalská hymna. Organizátoři však své zaváhání poměrně rychle napravili, a dále už mělo vše hladký průběh.

Vedoucí týmů přinesli postupně starostovi malé dárky a na oplátku od něj dostali plaketu s paralympijskou symbolikou zatavenou ve skle. O zpestření se postaral vedoucí českého týmu Jan Nevrkla, který na rozdíl od svých kolegů nepoužil k dopravě na pódium schody, ale jedním mohutným skokem se vynesl vedle Yannise Manuse.

"Měl jsem dojem, že bych měl udělat něco jiného, než ostatní, proto jsem vyskočil na pódium." Za originalitu odměnili Jana Nevrklu shromáždění sportovci i členové realizačních týmů potleskem.

Jako host se na slavnostní ceremoniál přišla podívat také paralympijská atašé českého týmu Annabella Stengu. Řekyně, která studovala a žila v Československu a v Aténách pomáhala již českým olympionikům. Představila se reprezentantům a popřála jim hodně štěstí.

Reklama

Související témata: