Hlavní obsah

Aténský den s... Lukášem Urbánkem

Alice Tejkalová

V pravidelné rubrice vám přinášíme pohled jednoho z členů české výpravy z dějiště XII. letních paralympijských her v Aténách. Plavec Lukáš Urbánek je dvojnásobný mistr Evropy 2001 ze Stockholmu (100 a 400 m volným způsobem), dvojnásobný vicemistr světa z roku 2002.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Lukáš Urbánek

Článek

"Já jsem byl na svojí první paralympiádě v Sydney a jako pro každého sportovce to pro mě hodně znamenalo. Chtěl jsem si doplavat pro medaili na 400 metrů volným způsobem, ale nevyšlo to. Byl jsem čtvrtý o setinu sekundy. Myslím, že jsem byl asi největší smolař výpravy, protože to byl nejmenší kousíček od medaile.

Sezóna před Aténami byla trochu jiná než před Sydney, měl jsem teď tréninkový výpadek, byl jsem tři týdny nemocný, což trochu narušilo moji přípravu. Změnil jsem trenéra a měsíc před odletem mi zemřela maminka, takže to byla spousta věcí, které možná ovlivnily můj výkon, ale budu se snažit do toho tady dát všechno a snad to vyjde.

Tomu, že jsem měl delší plavecký výpadek, je také podřízený můj současný program. Ráno po snídani jsme s týmem odjeli do Aquatic Centre a měl jsem těžší trénink, protože kvůli manku v přípravě jsem proti všem ostatním trochu posunutý...

Po obědě jsem šel do internetové kavárny odepsat kamarádům a přítelkyni, a pak jsem až do odpoledního tréninku odpočíval, dokonce jsem i chvíli spal, protože se mi to teď v noci nějak nedaří a navíc ještě dospávám noční let.

Co se týče aténských památek, tak ty mě samozřejmě lákají, ale na druhé straně tady nejsem na výletě, ale na paralympiádě, takže nejdůležitější jsou pro mě závody. Těm podřídím všechno, vždyť jsem se na ně připravoval čtyři roky. Ale potom, až dvacátého čtvrtého doplavu, tak bych se tady porozhlédl moc rád."

Reklama