Hlavní obsah

Vladimir lehce obhájil boxerský titul, bratr Vitalij Kličko chce v ringu Haye

Düsseldorf

Sotva Vladimir Kličko v sobotu bez problémů obhájil tituly profesionálního mistra světa těžké váhy, oznámil jeho starší bratr Vitalij, že by rád boxoval s Davidem Hayem. Britský soupeř přitom v říjnu ukončil kariéru, navíc mu hrozí trest za potyčku s dalším boxerem těžké váhy Dereckem Chisorou při tiskové konferenci po Vitalijově úspěšné obhajobě před dvěma týdny v Mnichově.

Foto: ČTK/AP

Vladimir Kličko s mistrovským pásem, vpravo jeho bratr Vitalij

Článek

"Doufám, že mým příštím soupeřem bude David Haye," řekl Vitalij Kličko padesátitisícové kulise v düsseldorfské Esprit Areně, jež si ještě užívala čerstvý triumf Vladimira nad Francouzem Jeanem-Markem Mormeckem.

Haye dosud boxoval pouze s Vladimirem, vloni v červenci jej ukrajinský boxer připravil o titul organizace WBA. V duelu s Vitalijem by byl v sázce mistrovský pás organizace WBC.

Haye: Bude to rachot!

Haye na slova čtyřicetiletého Vitalije Klička v televizním přenosu reagoval na Twitteru. "Vitalij právě konečně souhlasil, že se se mnou utká. Řekl, že budu jeho příští soupeř. Připravte se, bude to rachot."

O případném termínu či místě konání nepadlo ve výrocích obou rivalů ani slovo a je vůbec otázkou, zda k duelu dojde. Kličkův management totiž považuje za přehnané podmínky, které si Haye dosud kladl. Za zápas požaduje dva miliony liber (téměř 60 milionů korun) a polovinu příjmů z placeného televizního vysílání. "V zásadě máme zájem. Dokud ale bude Haye požadovat takové nesmyslné částky, nepřichází dohoda v úvahu," upozornil manažer bratrů Kličkových Bernd Bönte.

Haye v minulosti nešetřil výpady na adresu ukrajinských bratrů a především před duelem s Vladimirem hýřil provokacemi, z utkání pak ale odešel poražen na body. V den svých 31. narozenin potom ukončil kariéru, ale už dlouho se objevují spekulace o jeho chystaném návratu, přičemž hlavní motivací je právě souboj s Vitalijem Kličkem.

Ten je šampionem WBC, pásy všech ostatních významných organizací má v držení pětatřicetiletý Vladimir. V sobotu v Düsseldorfu bezpečně obhájil tituly WBO, WBA, IBF a IBO a publikum ve své druhé domovině potěšil padesátým knokautem v kariéře.

Kličko o 17 centimetrů menšímu a o 13 kilogramů lehčímu Mormeckovi nedal šanci a už ve čtvrtém kole jej podruhé v zápase poslal k zemi. Francouz se sice před odpočítáním postavil na nohy, ringový rozhodčí ale duel ukončil.

"Byl jsem frustrovaný, mohl jsem pokračovat," zlobil se Mormeck, který byl i před zraky francouzských filmových hvězd Jeana-Paula Belmonda, Jeana Rena či Clauda Brasseura počítán už ve druhém kole a za celou dobu si prakticky nepřipsal žádný čistý zásah. "Nedal mi šanci něco ukázat," uznal neúspěšný vyzyvatel, přezdívaný také Malý Tyson.

"Jeho strategie byla unavit mě, ale já to měl pod kontrolou. Čekal jsem, že půjde dopředu jako tank, tak jsem mu šel vstříc, abych ho dostal pod tlak," uvedl Vladimir Kličko. "Pohybuju se v tomhle světě 15 let a teď přibyl padesátý (knokaut). Je to pro mě velký den," dodal.

Reklama