Hlavní obsah

VIDEO: Čtyřicítka odvážlivců běžela maratón na severním pólu

Praha

Čtyřicet nejodolnějších sportovců se v pátek vydala na trať extrémního maratónu. Tradiční úsek dlouhý 42 kilometrů se totiž konal na severním pólu, kde v době závodu panovaly teploty 26 stupňů Celsia pod nulou.

Maratón na Severním póluVideo: Reuters

 
Článek

"Pro většinu lidí je to zážitek, který si vyzkouší jednou za život," řekl ředitel závodu Richard Donovan. "Už si třeba zkusili závody v poušti nebo v džungli, ale běžet na severním pólu po arktickém ledovém oceánu je výjimečná záležitost," dodal.

Trať závodu probíhala nedaleko vědeckých observatoří, aby se zamezilo rizikům, že některý z běžců skončí neviděn v kraji ledu a sněhu nebo dokonce umrzne. Celá trasa byla značena vlajkami a na občerstvovacích stanicích všichni dostávali teplé nápoje. Běžci si chránili obličeje od silného mrazu maskami.

Nejlepší ze všech byl nakonec Brit Andrew Murray, jenž trasu zvládl za 4 hodiny a 17 minut, necelé tři minuty za ním skončil Luis Alonso Marcos ze Španělska. Kategorii žen vyhrála Demelza Farrová z Austrálie, která doběhla mrazivý závod za 6 hodin a 6 minut.

"Bylo to tu absolutně skvostné," liboval si Murray. "Ačkoliv se závod odehrál na severním pólu, tak podmínky byly dobré. Sice bylo minus 25 stupňů, ale takřka nefoukal vítr. Ano, byla zima, ale i tak to bylo fantastické," nešetřil superlativy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články