Hlavní obsah

V sobotu budou v Praze létat akrobat Šonka i mistr světa Čmal

Na ukázku umění elitních akrobatických letců, kouřové efekty, historické letouny, ale i vyhlídkové lety se mohou těšit návštěvníci prvního ročníku závodu v akrobatickém létání a freestylu. Akce s názvem Hotpeppers Aerobatic Freestyle Challenge 2012 se uskuteční v sobotu 16. června na letišti v Praze-Letňanech a zúčastní se jí i nejlepší český akrobatický pilot Martin Šonka nebo ruský mistr světa Viktor Čmal.

Foto: www.redbullairrace.com

Akrobatické letadlo. Ilustrační foto.

Článek

"Je to ojedinělá akce v rámci Evropy. Diváci uvidí kromě netradiční soutěže v letecké akrobacii, které se účastní osm elitních pilotů a poletí se s kouřovými efekty, také 90 vteřin freestylového létání. Piloti mohou figury provádět těsně nad zemí, a to je pro diváky hodně adrenalinový zážitek," řekla ČTK za organizátory Olga Soukupová.

Návštěvníci se mohou těšit na ruského pilota Čmala, který je mistrem světa v kategorii Unlimited, španělské akrobatické letce Cástora Fantobu a Juana Velardeho nebo Rusku Světlanu Kapaninovou. Soutěže se zúčastní i nejlepší český akrobatický pilot Šonka, někdejší účastník prestižního seriálu Red Bull Air Race.

Sbor rozhodčích bude výkony pilotů hodnotit okamžitě, takže diváci budou mít hned po přistání soutěžícího přehled o jeho aktuálním pořadí.

Připraven je i bohatý doprovodný program, který zahájí průlet proudového letounu L29 Delfín nad letištěm. Spatřit bude možné i historický letoun Mitsubishi A6M Zero nebo ukázku akrobacie RC modelů. Pro diváky budou připraveny také vyhlídkové lety a celá akce bude zakončena koncertem hudební skupiny Support Lesbiens.

Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji v síti Ticketpro za 250 korun, na místě budou za 350 korun. "Počítáme s účastí asi 15.000 lidí," uvedla Soukupová.

Reklama

Související témata: