Hlavní obsah

VIDEO: Boxerská filozofie podle Leonarda: srdce a pevná mysl

Praha

Jen hodinu poté, co přistál v Praze, už stál někdejší geniální americký boxer Sugar Ray Leonard v ringu a propagoval akci českých promotérů. Lidé, kteří přišli do paláce Flora, měli možnost vidět bývalého profesionálního mistra světa v pěti různých váhových kategoriích, jehož zápasy z osmdesátých let psaly sportovní dějiny.

Boxer Sugar navštívil PrahuVideo: Sport.cz

 
Článek

Usměvavý a ve formě předstoupil před pražské publikum olympijský vítěz z Montrealu 1976. Do fronty, která stála na podpis nebo společnou fotku, se nechal nalákat třeba i Rostislav Osička. „Jsme totiž se Sugar Rayem stejný ročník," usmíval se ex-reprezentant a boxerský kouč. „Ale nikdy jsme se neutkali..."

Společnou však mají s legendárním Američanem také skvělou kondici. Na šestapadesát let ani jeden z nich rozhodně nevypadá. „Snažím se udržovat v pohybu. Šestkrát týdně si jdu zacvičit. Rychlost už není taková, ale hlavní je hýbat se," řekl Leonard, který přiletěl z Velké Británie ve společnosti svého bratra Rogera a manažera Carla Holnesse, jenž zastupuje i Mikea Tysona.

Ve středu povede trénink

Na večer plánoval Leonard prohlídku Prahu. „Je tu pořád takové vedro?" ptal se. Ve středu ráno ještě bude vést individuální trénink pro zájemce na Smíchově. „Vzpomínám si, jak jsem stál poprvé v ringu. Ve čtrnácti letech jsem byl vyděšený k smrti, ale když jsem si navlékl rukavice, zjistil jsem, že si mě box našel. Bylo to jako znamení. Okamžitě jsem byl motivován," zavzpomínal Leonard. „Zjistil jsem, že musím tvrdě trénovat. Ale hlavní je srdce a pevná mysl. Člověk musí mít odhodlání, aby něco dokázal," kázal Sugar Ray, který bez problémů zvládl přechod z amatérského ringu mezi profesionály.

Proto ho také nepřekvapuje současná dominance ruské boxerské školy, která vychází z amatérských kořenů. „Není to náhoda. Jako amatér jsem se s Rusy utkal mockrát a pokaždé byli tvrdí a měli fyzičku." Jako současnou boxerskou jedničku ovšem zmínil krajana Floyda Mayweathera.

Otázky na své soukromí Leonard už předem vyloučil. Není divu, v jeho minulosti jsou i temná místa spojená s alkoholem, drogami a domácím násilím. V Praze však předvedl svou usměvavou a pozitivní stránku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články