Hlavní obsah

Cyklokrosař Dlask protestoval za pomazánkové máslo a byl diskvalifikován

Tábor

Vedení mlékárenského týmu Madeta Fitness Cycling nemohlo, stejně jako prezident Václav Klaus, překousnout, že Evropská unie zakázala Česku používat název pomazánkové máslo. Při nedělním závodě Světového poháru v Táboře proto šéfové stáje oblékli cyklokrosaře Petra Dlaska do kombinézy s obrázkem tohoto tuzemského výrobku s nápisem Vzpomínáme. To ale neměli dělat, závodník byl totiž diskvalifikován.

Foto: Sport.cz

Cyklokrosař Petr Dlask a jeho kontroverzní "smuteční" trikot

Článek

Majitelé Madety tak chtěli vyjádřit svůj zásadní nesouhlas s výrokem Evropského soudního dvora, ve kterém se praví, že české pomazánkové máslo obsahuje nízký obsah mléčného tuku, a proto nemá na název právo.

Rozhodčí Dlaska varoval už na startu, že za nepovolený nápis na dresu může dostat pokutu až 2500 švýcarských franků (asi 47 tisíc korun). S tím cyklista souhlasil a do rizika šel. Ujel ale pouze jedno kolo a arbitři mu zastoupili cestu. Donutili ho sundat číslo a nařídili opustit trať.

"To bylo velmi horlivé a hlavně nestandardní jednání. Rozhodčí buď vůbec neměli Petrovi dovolit jet, nebo celou záležitost řešit až po dojezdu závodu. Ale zastavit ho na trati?" divil se v reakci pro Sport.cz šéf stáje Richard Faltus. "Vznesli jsme protest a vše předáme právníkům," dodal.

„Závodník porušil předpis UCI, který říká, že musí startovat v trikotu týmu, který odpovídá z hlediska barvy a designu registrovanému trikotu. To nebyl tento případ, proto byl závodník diskvalifikován, a navíc dostal příslušnou pokutu podle pravidel UCI," citoval Český rozhlas vysvětlení rozhodčího Miroslava Janouta s tím, že jde v Dlaskově případě o dvě stě švýcarských franků, tedy o spodní hranici finančního postihu.

Reklama

Související témata: