Hlavní obsah

Rusové Bobrovová se Solovjovem na ME vedou po krátkém tanci

Záhřeb
Aktualizováno

Ruští krasobruslaři Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov jsou po krátkém tanci v čele mistrovství Evropy. Před volným tancem však mají náskok pouhých 44 setin bodu na krajany Jelenou Ilinychovou a Nikitu Kacalapova. Průběžně třetí jsou Italové Anna Cappelliniová a Luca Lanotte. Českému páru Lucie Myslivečková, Neil Brown zatím patří 13. příčka.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ruští krasobruslaři Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov jsou po krátkém tanci v čele mistrovství Evropy v Záhřebu.

Článek
Fotogalerie

Bobrovová se Solovjovem skončili na posledních dvou evropských šampionátech stříbrní a při absenci zraněných šampiónů Nathalie Péchalatové a Fabiana Bourzata jsou největšími favority na titul. V krátkém tanci na soundtrack z filmu Posádka v ohrožení si ziskem 69,42 bodu o více než tři body vylepšili osobní rekord.

Před volnými tanci na ně ale útočí jejich mladší reprezentační kolegové. Juniorští mistři světa z roku 2010 Ilinychová a Kacalapov zvolili jako doprovod uzbeckou polku a vydařené vystoupení s nádechem exotiky je vyneslo na dosah titulu.

Naopak s více než dvoubodovým odstupem se dívají ruskému duu na záda Cappelliniová s Lanottem. Italský pár si však vybudoval solidní pozici pro zisk první velké medaile, protože před dalšími konkurenty má náskok přes dva body.

Myslivečková s Brownem předvedli krátký tanec ve vysokém tempu a navzdory partnerčině zaváhání při prvním ze série twizzlů si vytvořili nový osobní rekord. Za vystoupení na hudbu z filmů Charlie Chaplin a Umělec získali 50,52 bodu, čímž o více než tři body vylepšili své dosavadní maximum. V pátečních volných tancích tak mohou zaútočit na vylepšení devatenácté pozice z loňského společného debutu na ME.

Volosožarová s Traňkovem útočí na obhajobu

Ruští krasobruslaři Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov vykročili za zlatou evropskou medailí v kategorii sportovních dvojic. Obhájci titulu v Záhřebu vyhráli krátký program o více než tři body před čtyřnásobnými mistry Evropy Alionou Savchenkovou a Robinem Szolkowým z Německa.

Hlavní favorité letošního šampionátu se na mistrovství Evropy setkávají poprvé, protože němečtí krasobruslaři loni kvůli zranění absentovali. Oba páry v očekávaném souboji o titul převedly čistý krátký program, ale rozhodčí ocenili o něco výše vystoupení ruské dvojice na hudbu z filmu Kmotr.

Volosožarová s Traňkovem dostali vyšší známky za technickou hodnotu i programové komponenty. Před čtvrtečními volnými jízdami si tak vytvořili náskok, díky němuž si mohou dovolit o jednu chybu navíc.

Na životní úspěch útočí průběžně třetí italský pár, v němž Stefanii Bertonovou doplňuje brněnský rodák Ondřej Hotárek. Za Němci sice výrazně zaostali, ale po čistém krátkém programu mají na třetí pozici více než pětibodový náskok před nejbližšími konkurenty. Po pátém a čtvrtém místě z posledních dvou ME tak mohou poprvé v kariéře vystoupit na stupně vítězů.

Ještě o bod více na ně ztrácejí zklamaní mistři Evropy z roku 2010 Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov. Zkušení Rusové chybovali hned při třech povinných prvcích a za svým letošním maximem zaostali o deset bodů. Hrozí jim, že poprvé odjedou z ME bez medaile.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Záhřebu:
Taneční páry - krátký tanec:
1. Bobrovová, Solovjov 69,42 b.
2. Ilinychová, Kacalapov (všichni Rus.) 68,98
3. Cappelliniová, Lanotte (It.) 66,53
4. Rjazanovová, Tkačenko (Rus.) 64,52
5. Zlobinová, Sitnikov (Ázerb.) 60,93
6. Coomesová, Buckland (Brit.),
...13. Myslivečková, Brown (ČR) 50,52.
Sportovní dvojice - krátký program:
1. Volosožarová, Traňkov (Rus.) 73,23
2. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 70,21
3. Bertonová, Hotárek (It.) 64,28
4. Jamesová, Cipres (Fr.) 59,27
5. Kavagutiová, Smirnov (Rus.) 56,20
6. Vartmannová, Van Cleave (Něm.) 55,14.

Reklama