Hlavní obsah

Fenclová vyhrála počtvrté za sebou anketu o jachtaře roku

Praha

Veronika Fenclová počtvrté za sebou triumfovala v anketě o nejlepšího jachtaře roku. Devátá žena z olympijských her v Londýně ve třídě Laser Radial získala v hlasování delegátů svazové konference 226 bodů a na úterním vyhlášení v Praze jasně ovládla absolutní pořadí i kategorii žen.

Foto: Jakub Kozelský

Česká jachtařka Veronika Fenclová.

Článek

Pro dvaatřicetiletou Fenclovou byla olympiáda v Londýně hlavním vrcholem minulé sezóny. Splnila si svůj cíl a při premiéře pod pěti kruhy se dostala do finálové rozjížďky.

"V uplynulé sezóně jsem se soustředila jen na olympijské hry. Nejela jsem mistrovství světa ani Evropy, jen asi dva závody Světového poháru. Výsledků moc nebylo, ale deváté místo za to stálo," řekla při vyhlášení Fenclová.

Devátým místem se postarala o čtvrtý nejlepší český jachtařský výsledek na olympiádách. Před devíti lety vybojovala Lenka Šmídová historické stříbro v individuální třídě Evropa, vedle toho obsadila sedmé místo v roce 2000 a stejnou příčku v roce 2008 v posádce s Lenkou Mrzílkovou.

K jachtingu se chce vrátit

Letošní sezónu Fenclová vynechá, neboť čeká potomka s manželem a trenérem Jakubem Kozelským, kterého si vzala po olympiádě. "Miminko by se mělo narodit v červnu. Naposledy jsem seděla na lodi při České námořní rallye v říjnu, letos určitě závodit neplánuji. Na Laseru se to ani nedá," uvedla Fenclová.

K jachtingu se ale chce určitě vrátit. "Chtěla bych to zkusit, už teď mě chvílemi svrbí ruce a nohy. Uvidíme, až se to narodí, jak to půjde," uvedla. "Hlídání snad nějaké bude, tak doufám, že někdy v září bych pomalu mohla začít trénovat. Výhledově bych se ráda ještě kvalifikovala na příští olympiádu," řekla Fenclová ČTK.

Mezi ženami skončila v anketě za Fenclovou na druhém místě posádka Johana Kořanová s Mrzílkovou, která získala 79 bodů. Mužům kraloval námořní jachtař Milan Koláček, jenž se chystá na transatlantický závod Transat 6,50 z Francie do Brazílie.

Anketa Jachtař roku 2012:
Absolutní kategorie:
1. Fenclová.
Muži:
1. Koláček 155 b.
2. V. Teplý 117
3. Maier 106.
Ženy:
1. Fenclová 226
2. Kořanová-Mrzílková 79
3. Skořepová 73.
Junioři:
1. O. Teplý 132
2. Bezděk 89
3. Koštýř 81.
Juniorky:
1. Audyová 148
2. Šmídová 109
3. Staňková 104.

Reklama