Hlavní obsah

Vysoké Tatry chtěly zimní olympiádu v roce 1984, překazili jim to prý Češi

Bratislava

Vysoké Tatry měly kandidovat na zimní olympijské hry v roce 1984, ale údajně jim k tomu Praha nedala svůj souhlas. Tehdejší předseda federální vlády Lubomír Štrougal prohlásil, že český národ by to nepřijal a nestrávil. Svátek zimních sportů se nakonec konal v bosenském Sarajevu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Vysoké Tatry.

Článek

Jak informuje deník Pravda, koncem roku 1977 cestoval místopředseda Československého olympijského výboru Vladimír Černušák na zasedání evropských národních olympijských výborů s dopisem, v němž Vysoké Tatry potvrzují svou kandidaturu na ZOH 1984. Měl však jasné instrukce, že dopis může odevzdat až na pokyn z Prahy po souhlasu předsednictva Komunistické strany Československa. „Z Prahy se ozvali až v den uzávěrky přihlášek. Naneštěstí, se špatnou zprávou," uvedl Černušák.

Negativní postoj vedení KSČ rozčílil tehdejšího předsedu slovenské vlády Petra Colotku. „Věřil jsem, že návrh projde. Měl jsem pocit, že jsem Štrougala přesvědčil. Nakonec právě on vystoupil jako první proti. Prý by to český národ nepřijal a nestrávil," vzpomíná Colotka.

Ke Štrougalovi se přidal i generální tajemník ÚV KSČ a prezident Gustáv Husák. Ten měl Colotkovi říct, že nedovolí, aby se Češi a Slováci rozhádali kvůli olympiádě. „Bohužel, ani ze Slováků, kteří v orgánu tehdy seděli, mě nikdo nepodpořil. Možná někteří se mnou souhlasili, ale netroufli si to vyslovit," dodal Colotka.

Zimní olympijské hry v roce 1984 se nakonec uskutečnily v Sarajevu.

Reklama

Související témata:
Komunistická strana Československa (KSČ)