Hlavní obsah

Obama do Pchjongjangu Kimovi nezavolá, jak mu poradil Rodman

Washington

Americký prezident Barack Obama nebude telefonovat severokorejskému diktátorovi Kim Čong-unovi, jehož vzkaz mu v minulých dnech z Pchjongjangu přivezla někdejší basketbalová hvězda Dennis Rodman. Basketbalistův "kamarád" Kim prý čeká na telefonát z Bílého domu, aby se domluvil na zlepšení vztahů.

Foto: Jason Mojica, ČTK/AP

Dennis Rodman se svým "kamarádem" Kimem v Pchjongjangu.

Článek

Mluvčí prezidenta Jay Carney na tiskové konferenci prohlásil, že americká vláda má "jiné přímé komunikační kanály" na severokorejskou vládu, a ty bude využívat i v budoucnu. Do Pchjongjangu Carney vzkázal, aby se spíše než na "sportovní zábavy pro elitu" zaměřil na živobytí vlastních občanů.

Pojedli a popili

Jednapadesátiletý Rodman, považovaný za buřiče a výstředníka, navštívil Severní Koreu koncem února. Bývalá hvězda NBA s Kim Čong-unem sledovala basketbalový zápas, a poté spolu povečeřeli a popili. Vůdce KLDR je údajně nadšeným fanouškem Chicaga Bulls, v jehož barvách Rodman získal pět mistrovských titulů.

KLDR a USA proti sobě stály během tříleté korejské války a po jejím skončení v roce 1953 neuzavřely mírovou dohodu. V poslední době navíc vzájemné vztahy vyhrotila série severokorejských jaderných testů. Rodman se stal prvním významným Američanem, který se setkal s Kim Čong-unem od jeho nástupu k moci v roce 2011.

Reklama

Související témata: