Hlavní obsah

Bitka na Everestu! Stovka Šerpů napadla tři horolezce a vyhrožovala jim smrtí

Praha/Káthmándú

Časy se mění. A okřídlené „přátelství na laně", které vždy charakterizovalo horolezectví jako sport s vysokým morálním kreditem, ztrácí - alespoň v Himálajích pod vlivem silné komercionalizace - zvuk. Potvrzuje to ostatně i incident z Mount Everestu (8850 metrů), kde mělo dojít k ostrému střetu mezi trojicí elitních evropských horolezců a asi stočlennou skupinou Šerpů.

Foto: Radek Jaroš

Mount Everest při pohledu z vrcholu Lhoce

Článek

Incident rozdmýchala událost pod třetím postupovým táborem ve stěně Lhoce (8516 metrů), kterou se při výstupu klasickou britskou cestou z roku 1953 postupuje do Jižního sedla, jež odděluje oba osmitisícové velikány. Skupina ostřílených evropských horolezců, Švýcar Ueli Steck, Ital Simone Moro a Brit Jonathan Griffith postupovala nenavázána na lano ke svému stanu ve výšce 7200 metrů v těsné blízkosti sedmnáctičlenné skupiny Šerpů, kteří fixovali lana pro své klienty.

„Byli jsme požádáni, abychom jejich lana nepoužívali. Proto jsme zvolili postup asi padesát metrů od Šerpů. Když jsme ale dosáhli výšky našeho stanu, museli jsme k němu traverzovat a cestou překročit natažená lana Šerpů. V momentě, kdy lana překračoval Ueli Steck, vedoucí Šerpa začal seshora křičet a házet na nás kusy ledu. Poté k nám slanil a stále nás verbálně napadal. Navíc nás obvinil, že jsme hodili led a zranili jednoho jeho kolegu. Steck se pokusil uklidnit situaci nabídkou pomoci při dofixování zbývající části trasy, k ničemu to ale nevedlo. Zuřící Šerpa odvelel celou skupinu do tábora číslo 2 a Steck poté stejně natáhl zbývající lana," napsali členové expedice NO2 v prohlášení k incidentu.

Tím však celá příhoda zdaleka neskončila. Evropané navečer sestoupili rovněž do druhého tábora, kde je bezprostředně po příchodu napadla asi stočlenná skupina Šerpů. Podle prohlášení Šerpové horolezce bili pěstmi, kopali je a házeli po nich kameny. Situaci se snažila uklidnit skupina klientů, která se pokusila Šerpy a horolezce oddělit. Ve vyhrocené atmosféře nakonec bylo sděleno evropským horolezcům, že pokud do hodiny neopustí tábor, budou zabiti.

„Sebrali jsme nejnutnější věci a sestoupili nebezpečným ledopádem do základního tábora. Usoudili jsme, že v dané situaci to bude to nejlepší řešení," uvedli Steck a spol. Švýcarský horolezec, který patří k alpinistickým hvězdám současnosti, prý při bitce utržil hlubokou tržnou ránu na tváři, ukončil svou účast na expedici a je na cestě domů.

Událost narušila připomínané 60. výročí prvního úspěšného výstupu na nejvyšší horu světa. Dvouměsíční snažení britské expedice korunovali 29. května 1953 Edmund Hillary a Šerpa Tenzing Norkej, kteří jako první prostoupili cestou, po níž se dnes vede klasický výstup na Mount Everest.

Reklama

Související témata: