Hlavní obsah

VIDEO: Povětkin se cítí. Vítězství nad Kličkem má být narozeninovým dárkem Putinovi

Moskva
Aktualizováno

Skončila doba průměrných Mormecků, Wachů, Thompsonů či Pianetů. Po dvou letech bude mít Vladimir Kličko proti sobě v ringu soupeře, který ho může vyvést z míry. V sobotu od 21 hodin v Moskvě se ukrajinské ‚Ocelové kladivo‘ střetne s Alexandrem Povětkinem, neporaženým ‚držákem‘ z Čechova, kde mají svou základnu největší ruští tvrďáci. V sázce jsou těžkotonážní světové tituly asociací WBA, WBO, IBF a IBO.

Trénink Klička a Povětkina před sobotním zápasemVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Když se drsní floutci z města nedaleko od Moskvy navléknou do hokejových dresů, mohou na ledě vyvádět nepěkné kousky, jak se ostatně v Kontinentální lize přesvědčil i Jaromír Jágr. Povětkin si ale nepopletl kolbiště. Jeho domovem je prostor mezi šestnácti provazy. Ve dvaadvaceti se stal mistrem Evropy těžké váhy, ve třiadvaceti mistrem světa, ve čtyřiadvaceti ovládl v Aténách i olympijský ring, který v roce 1996 říkal pane právě Kličkovi.

Čtyřiatřicetiletý Povětkin se už podle vlastních slov zbavil ‚amatérské' choroby, kdy soupeře sice ubodoval, ale chyběl mu drtivý úder, jímž by předčasně ukončoval zápasy. „Chci splnit očekávání fanoušků i celého národa," vyhlásil Povětkin před utkáním v moskevském centru Olympijskij. Své vítězství by totiž rád věnoval jako dárek k narozeninám Vladimíru Putinovi. Ruský prezident bude mít v pondělí 61 let.

Srovnání s Tysonem pokulhává

I kvůli tomu, že je trénován slavným koučem Teddy Atlasem, bývá ruský boxer přirovnáván k Mikeu Tysonovi, což je ale dost nadnesené. Povětkin v sobě zcela jistě nemá brutální výbušnou sílu amerického nezvedence. „On boxoval svým stylem, já boxuji svým," řekl kurský rodák.

O zápas s Kličkem usiloval celých pět let. V roce 2008 vyhrál kvalifikační turnaj IBF, když odstranil z cesty Američany Byrda i Chamberse, jenže ze dvou domluvených termínů nakonec sešlo. „Poprvé jsem měl zraněnou nohu a ve druhém případě vlastně nevím," řekl Povětkin, což někteří překládají jako: „Poprvé jsem neměl natrénováno a podruhé jsem se bál..."

Kdekdo je totiž ohledně Povětkinových šancí skeptikem. Vzhledem ke Kličkovým fyzickým parametrům bude pro Rusa těžké se k Vladimirovi už jen účinně přiblížit. Ukrajinec je o deset centimetrů vyšší, rozpětí paží má větší o patnáct centimetrů.

„Povětkin je dobrý boxer, možná ten nejlepší, který proti mně nastoupí. Trenér mě před ním varoval. Ale když si dám pozor, zvítězím," věří si Kličko, který měl posledního obstojného soupeře sice ve velkohubém, o to ale nebezpečnějším Britovi Davidu Hayeovi. V červenci 2011 ho v Hamburku porazil na body.

Ať už ukrajinský drtič dopadne jakkoli, na kontě mu přistane rekordní suma 13,3 miliónu eur, pro Povětkina je přichystáno 4,4 miliónu. Přímý přenos v sobotu od 21 hodin vysílá Fanda.

Vladimir KLIČKO
Země: Ukrajina
Věk: 37 let
Výška/váha: 198 cm/109 kg
Bilance: 60 výher (51 k.o.) - 3 porážky (3 k.o.)
Alexander POVĚTKIN
Země: Rusko
Věk: 34 let
Výška/váha: 188 cm/102 kg
Bilance: 26 výher (18 k.o.) - 0 porážek

Reklama

Související témata: