Hlavní obsah

Orphee des Blins suverénně obhájila vítězství ve Velké pardubické. Váňa ve své poslední steeplechase spadl

Pardubice
Aktualizováno

Velkou pardubickou vyhrála stejně jako loni jedenáctiletá hnědka Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem. Druhý doběhl Nikas s Dušanem Andrésem v sedle a třetí byl Klaus s Jaroslavem Myškou. Trojnásobný vítěz Tiumen závod nedokončil, osminásobný šampión slavné steeplechase Josef Váňa totiž na poslední překážce před cílem spadl. Následně oznámil, že s ježděním definitivně končí. "Byla to opravdu moje poslední Velká pardubická. Lze mi to věřit," řekl.

Foto: David Taneček, ČTK

Jedenáctiletá klisna Orphee des Blins s žokejem Janem Faltejskem (na snímku) suverénně obhájila vítězství ve Velké pardubické.

Článek
Fotogalerie

Pardubický dostih na 6900 metrů pro šestileté a starší koně se slavným Taxisovým příkopem měl dotaci pět miliónů korun, vítěz získal dva milióny. Z dvaceti koní dorazilo v obtížných podmínkách do cíle 123. ročníku jen šest. Nedokončili mimo jiné Josef Bartoš s Trezorem, všichni irští koně i britský zástupce. Spadl také Josef Váňa mladší z Budapesti.

"Letos to bylo náročnější než loni, protože byly hodně těžké podmínky, a o to si toho víc cením. Je to super," řekl Faltejsek v České televizi.

Orphee des Blins šla stejně jako loni hned do čela a nasadila strojové tempo. "Ona musí mít prostor, ale první dva skoky nebyly podle jejího zvyku, občas to bylo neučesaný. Ale Greg (trenér Wroblewski) z ní udělal super vytrvalce a ona to dokázala," radoval se žokej, který vyhrál s velkým náskokem.

Váňa: Tiumen si přidupl a udělali jsme kotrmeleček

Ostře sledovaný trojnásobný vítěz Tiumen s Váňou jel tradičně dlouho schován v poli a postupně se chtěl propracovat dopředu. "Zas to bylo rozjeté na druhé třetí místo," mínil Váňa. Jenomže na posledním skoku v cílové rovince se Tiumenovi připletl do cesty kůň bez jezdce a Váňa za překážkou spadl. "Tiumen si přidupl a udělali jsme kotrmeleček. Mně se nic nestalo a doufám, že i Tiumen je v pořádku," řekl Váňa, který cílem prošel pěšky.

Váňa se mohl sedm dnů před 61. narozeninami stát nejstarším vítězem dostihu. Amatér Vladimír Hejmovský se v roce 1951 radoval devět dnů před šedesátými narozeninami. To se ale nestalo a po závodu oznámil, že v příštím ročníku už startovat nebude.

U jména Váni staršího tak zůstane zapsáno osm pardubických výher na třech koních. S Železníkem zvítězil v letech 1987, 1988, 1989 a 1991, s Vronským triumfoval v roce 1997 a na Tiumenovi třikrát mezi lety 2009 a 2011.

O tom, že letošní slavná steeplechase bude jeho poslední, se Váňa rozhodl už před startem. "Říkal jsem si ale, že je předposlední, abych nespadl, ale bohužel jsem spadl, takže to byla definitivně poslední. Teď cítím trošku zklamání," uvedl Váňa.

Prakticky už doma v tréninku cítil, že letošní Velká pardubická bude poslední. Jemu už bude jednašedesát a Tiumenovi je dvanáct let. "Věk prostě nezastavíš, ani u toho koně ani u člověka," řekl Váňa. Byl si jistý, že už se nenechá přemluvit. "Řeknu vám, že mě to za těch posledních pět deset let stálo hodně úsilí, abych se udržel fit, a já jsem nechtěl dělat ostudu. A tak holt s tím, že bych ji měl dělat, bych do toho už příští sezónu nešel. Už není ani jedno procento," řekl Váňa rezolutně.

Váňa se dočkal potlesku vestoje

S Tiumenem mohli skončit druzí za suverénkou Orphee des Blins, jenomže na posledním skoku se jim do cesty připletl kůň bez jezdce a Váňa spadl. Do cíle tak šel dnes už legendární žokej celou cílovou rovinku po svých a diváci mu vestoje tleskali.

"Takhle pěšky jsem od poslední překážky ve Velké pardubické do cíle ještě nešel. Bylo to docela na slzy v očích, ale musíme být chlapi," řekl Váňa.

Z pádu vyvázl on i kůň bez zranění a pocty více než 20 tisíc fanoušků si vážil. "Všem děkuji a chtěl bych apelovat, aby přišli, i když Váňa nepojede, protože to za to stojí."

Vizitka žokeje Josefa Váni:
Datum a místo narození:
20. října 1952 v obci Slopné (okres Zlín)
Dostihová kariéra:
Ke koním se vrátil v roce 1978, kdy se ocitl ve vznikajícím jezdeckém oddílu ve Světlé Hoře; první dostih vyhrál 30. září 1979 v Boskovicích.
Účast na Velké pardubické:
Poprvé startoval v roce 1985 a skončil druhý; dostih vyhrál poprvé v sedle Železníka v roce 1987, se stejným koněm pak triumfoval v letech 1988, 1989 a 1991; popáté vyhrál v roce 1997 s Vronským, další tři vítězství připojil v letech 2009, 2010 a 2011 s Tiumenem; letos závod nedokončil, z Tiumena spadl na závěrečné proutěné překážce; celkem na Velké pardubické startoval sedmadvacetkrát; v Pardubicích zvítězila i řada koní z Váňova tréninku, mj. Sixteen (2007, 2008), Decent Fellow (2006), Chalco (2001) či Cipísek (1996).
Rodina:
Podruhé ženatý, má syny Jiřího, Martina a nejmladšího Josefa, který jde v otcových stopách.
Zranění:
Josef Váňa si podle svých slov během kariéry zlomil téměř všechny kosti v těle včetně pánve, žeber, obratlů, obou klíčních kostí nebo čelisti; nejvážnější zranění utrpěl na dostizích v německém Iffezheimu u Baden-Badenu 5. června 1994, kdy na první překážce spadl z Verona, který ho přilehl, a další kůň ho vzápětí pošlapal; Váňa tehdy utrpěl těžký otřes mozku, zlomeniny žeber a pánve, zhmožděniny hrudníku, levá plíce byla zčásti utržená; zranění i klinickou smrt ale překonal a už o dva měsíce později startoval v dalším dostihu.

Otázkou je, na koho budou fanoušci chodit, protože Váňa pro ně byl symbolem Velké pardubické. Jeho všichni žokejové poslouchali, k němu vzhlíželi. "Máme hodně kvalitních žokejů a překážkový sport je u nás na velmi vysoké úrovni," sdělil Váňa a jmenoval třeba svého syna Josefa Váňu mladšího, Josefa Bartoše. Dušana Andrése nebo Jana Faltejska, který jezdí ve Francii a Velkou pardubickou vyhrál právě s Orphee des Blins.

Co musejí jeho nástupci udělat, aby získali jeho věhlas? Musejí taky vyhrát osmkrát? Jezdit do šedesáti let? "Kdokoliv z těch kluků může být jednou Váňa," uvedl žokej.

Váňa už nebude jezdit, ale z dostihového sportu nezmizí. Dál bude působit jako trenér, už za týden zamíří na dostihy do Mostu a do Prahy.

Překážkový dostih Velká pardubická steeplechase (6900 m, dotace 5 000 000 korun):
1. Orphee des Blins (žokej Faltejsek, trenér Wroblewski, stáj DS Pegas)
2. Nikas (ž. Andrés)
3. Klaus (ž. Myška)
4. Kasim (ž. Novák)
5. Peintre Abstrait (Matuský)
6. Tropic de Brion (Dragon)
Čas: 9:33,22. Výrok: zadrženě daleko - 3 1/2 - 1 1/2 - 8 - krk.
Další dostihy:
I. Big Mago (ž. Váňa ml.) - Lumpik - Vivat
II. Luminator (ž. Brečka) - Taro - Nikan
III. Natalie (ž. Andrés) - Reaper - Jantar
IV. Renard Argenté (ž. Bartoš) - Ohio - Puntarenas
V. Shaman (Matuský) - Kyshanty - Grilias
VI. Sarika (ž. De Chitray) - Rubín - Ter Mill
VII. Čáriray (ž. Andrés) - Alanbrooke - Basso

Reklama