Hlavní obsah

Na OH do Soči pojede minimálně 78 českých sportovců

Minimálně 78 sportovců bude mít česká výprava na zimních olympijských hrách v Soči v příštím roce. Aktuální stav 100 dní před zahájením her se však zcela jistě ještě změní, neboť plno nominací bude probíhat v blížící se zimní sezóně. Vedení Českého olympijského výboru (ČOV) počítá, že sportovců v Soči bude více než sto.

Foto: Václav Mudra/olympic.cz

Snowboardistka Eva Samková se těší na zimní olympiádu v Soči.

Článek

Aktuálně má místo jisté 25 hokejistů, dva krasobruslaři a jedna krasobruslařka, jedna rychlobruslařka, devět běžců na lyžích, sedm alpských lyžařů, sedm akrobatických lyžařů, pět skokanů na lyžích, pět závodníků v severské kombinaci a pět biatlonistů a stejný počet biatlonistek. Do Soči pojede také nejméně šest snowboardistů.

Možnost dostat se na olympiádu mají ještě zástupci všech sportů včetně týmů mužů a žen v curlingu, které čeká dodatečná kvalifikace v polovině prosince. Způsob kvalifikace se u jednotlivých sportů liší: někde si sportovci zajistí účast přímo pro sebe, jindy získají místo pro svou zemi a konkrétní sportovce pak na olympiádu vyšle příslušný sportovní svaz.

Jen jedno místo mají zatím rychlobruslaři, ale je pravděpodobné, že obhájkyni dvou zlatých medailí Martinu Sáblíkovou doplní také Karolína Erbanová. O tom rozhodnou listopadové kvalifikační závody, stejně jako o nominaci rychlobruslařů na krátké dráze.

Konečná nominace bude schválena v polovině ledna

Bobisté ještě nemají žádné místo jisté, reálně budou bojovat o start jednoho pilota, ale věří v účast i druhé posádky. O tom se rozhodne od poloviny prosince do 20. ledna, reálný odhad kvalifikace budou mít bobisté před Vánocemi po odjetých čtyřech závodech. Sáňkaři budou mít jasno nejpozději do 20. prosince.

Konečnou nominaci schválí plénum ČOV 16. ledna příštího roku, termín pro odeslání jmenovité nominace do Soči je o týden později. Letadlo s první částí výpravy odletí do Ruska 30. ledna. V pořadí XXII. zimní hry začnou 7. února.

Je pravděpodobné, že vlajkonošem české výpravy bude sjezdařka Šárka Strachová. Svého zástupce pro slavnostní zahájení budou vybírat sami sportovci. Na posledních hrách ve Vancouveru nesli vlajku hokejista Jaromír Jágr a při zakončení rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Reklama