Hlavní obsah

VIDEO: Olympijská kolekce odhalena. V Londýně zářily holínky, v Soči má ohromit beranice

Praha
Aktualizováno

Nakolik na sebe čeští sportovci na blížící se olympiádě upozorní svými výkony, se ukáže až za necelé tři měsíce. Už teď je ale jasné, že svým oblečením nezapadnou do šedi průměrnosti. I kolekce pro Soči je nápadná a bude vzbuzovat emoce.

Představení olympijské kolekce pro ZOH v Soči 2014

 
Článek
Fotogalerie

Podoba oblečení pro olympioniky je decentnější než třeba před čtyřmi lety ve Vancouveru. Dominuje bílá, hlavní inspirací je Muchova první československá známka s Hradčany a listy lípy ve tvaru srdce. Ty se objevují na rukávech bundy i kšandách. K tomu vychytávky jako šikmo vedoucí zip s jezdcem ve tvaru olympijských kruhů, zlaté doplňky, větrání v podpaží…

„Jsem spokojená. Sedí mi to, kalhoty jsou bokovky, žádné upnuté, navíc materiálově to dobře reaguje na dvě teplotní pásma, která jsou v Soči,“ pochvaluje si lyžařka v boulích Nikola Sudová, která se na vývoji materiálu pro kolekci sama podílela.

Právě výrazně teplejší podnebí v Soči, kde může být během her až 15 stupńů, než v horské oblasti přineslo návrhářům nejvíce starosti. „Byl to oříšek. Původně jsme měli v kolekci jen jednu bundu, ale pak jsme zařadili dvě. Jednu klasickou zimní, druhou odlehčenou bez výplně,“ popisuje Václav Hrbek, spoluzakladatel společnosti Alpine Pro, která kolekci nachystala.

Čepice v ruském stylu

Kromě obvyklých dílů oblečení, jichž každý sportovec dostane pětadvacet, je připravena i jedna netradiční součást. „Můj oblíbený kousek, čepice s bambulí, ruský styl s chlupatýma ušima,“ nadšeně popisuje Sudová pokrývku hlavy připomínající beranici. Dámská bílá, pánská v šedivém provedení. „Je vidět jen obličej, nikoho nepoznáte,“ usmívá se lyžařka.

Zatímco v Londýně vzbudily značný ohlas modré holínky, v nichž si někteří sportovci šli pak i pro medaile, v Soči by mohla podobnou roli plnit právě tato beranice. „Určitě může holínkám konkurovat,“ je přesvědčena Sudová.

Celá kolekce, kterou v Obecním domě 77 dnů před startem her slavnostně představili členové baletu Národního divadla, jde od pátku do prodeje.

Reklama