Hlavní obsah

Sjezdovky mám rád, ale nemusím vypadat jako Alberto Tomba, přiznal skifař Synek

Praha

Stokilový a k tomu dvoumetrový chlap na sjezdovkách. Lyžaři třeste se! Skifařský šampión Ondřej Synek se jen směje. "Sjezdovky mám rád a docela na nich umím, takže pohoda."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifař Ondřej Synek s manželkou během ankety Sportovec roku 2013.

Článek

Jak jste si užil přípravu na běžkách?

Byl jsem v Livignu na týden, běžkoval jsem, i trochu sjezdoval. Počasí bylo sice krásné, ale nebylo moc sněhu. Naběhal jsem nějakých 300 kilometrů někdy i sedmdesát denně. Znovu se tam chystám v lednu na čtrnáct dní, takže toho naběhám mnohem víc.

Byl to trénink nebo dovolená?

Tvrdý trénink! Na dovolenou jezdím jenom v září.

Běžky jsou v této době hlavní tréninkovou náplní?

Přesně tak, kromě toho hodně posiluji.

Kolikrát jste upadl na sjezdovkách?

Ani jednou, překvapivě.

Takže si s nimi rozumíte?

Docela ano. Lyžuji od mala, takže s tím nemám problém, ale myslím si, že hlavní je, aby to člověka bavilo, aby si neublížil. Snažím se, abych byl na sjezdovkách především jistý, nemusím vypadat jako Alberto Tomba.

Říkáte, že na běžkách jste dal za den i sedmdesát kilometrů. Troufl byste si nějaký dálkový běh?

Na nějaký stokilometrový ne, ale do padesáti kilometrů určitě. Teď se chystám do Bedřichova, kde se v pátek 9. ledna běží třicítka.

Jizerská padesátka vás neláká?

Na Jizerskou padesátku bych někdy chtěl, ale letos termínově koliduje se zkouškou ve škole, kterou mám v neděli.

Vy chodíte do školy?

Začal jsem. Studuji vysokou školu, Palestru a v termínu Jizerské padesátky mě čeká zkouška z anatomie. Když školu zvládnu, měl by ze mne být sportovní pedagog. Tři roky se studuje na bakaláře, další dva pak na magistra.

Jaké to je, začít se znovu učit?

Šílené! Deset let jsem nebyl ve škole. Ale zjistil jsem, že je to tam pořád stejné. Akorát jsem starší a teď mi dělá problém se učit, protože mám rodinu a s dětmi je to trošku komplikovanější.

Když je člověk starší, je těžké přinutit hlavu, aby se znovu učila něco nového?

Mě učení nevadí. Problémem pro mě je, najít si čas. Trénink ho zabere hodně a po něm jsem unavený. Když nejsem unavený, tak jsem zase s rodinou, nebo řeším spoustu dalších věcí. Není lehké to všechno skloubit. Teď jsem se třeba učil i na soustředění a v lednu to bude stejné.

Je nějaký předmět, kterého se děsíte?

Právě anatomie. Ta je těžká, jsou tam latinské názvy a podobné záludnosti. Musím to nějak zvládnout.

Svezl jste se v prosinci na Vltavě?

Ne, ne, trénujeme teď v posilovně nebo na trenažéru a koukáme na Vltavu z okna. Pochopitelně chodíme i běhat, takže je to takové nabírání objemu a fyzičky. Co nenatrénujeme přes zimu, tak na jaře už nedoženeme.

Dá se teď vůbec na Vltavě veslovat?

Není taková zima, jezdí na ni ještě spousta lidí. Na jaře jsme jezdili, když bylo -2 nebo -3 stupně, teď je přijatelněji.

Světový pohár startuje v Austrálii. Poletíte tam nebo ho vynecháte?

Do Austrálie nepojedu, protože to je pro mě daleko a je to hrozné narušení sezóny. To bych si tam musel udělat nějaké dlouhodobé soustředění, aby se to vyplatilo. Začnu na mistrovství Evropy, které je na konci května.

Co pro vás bude top závodem v příští sezóně?

Příští sezóna bude více méně stejná jako letošní, takže Světový pohár, na konci léta mistrovství světa a chci do programu zařadit ještě nějaké hobby závody na kolech. Znovu bych si chtěl dát i krátký triatlon.

Na vodu se vrací váš velký soupeř Novozélanďan Drysdale...

Mluvil jsem s ním ještě na podzim a říkal, že už se na mě chystá. Já se na něj těším. Přece jenom bylo to bez něj takové malinko nudnější nebo až moc jednoduché.

Jsou Vánoce a vy jste kdysi říkal, že jste schopen v tomto období přibrat i deset kilo...

To nemusí být jen o Vánocích. Už po sezóně jsem přibral jedenáct kilo. Letos přes Vánoce toho nestihnu moc nabrat, protože normálně pořád trénuji kromě Štědrého dne. Jinak jsem přes svátky pořád v zápřahu. Tím, že trénuji, tak ta přebytečná kila pořád odbourávám.

Reklama