Hlavní obsah

Krasobruslař Verner by rád před koncem kariéry ještě něco dokázal

Krasobruslař Tomáš Verner proměnil svůj poslední start na českém šampionátu v jubilejní desátý titul a vyhrál i svůj třetí závod v sezóně. V Bratislavě získal další cenný skalp Michala Březiny a úspěšně se vypořádal i s menšími zdravotními problémy. Před dvěma týdny si totiž na tréninku narazil záda a musel ze svých programů vyřadit čtverné skoky. I tak získal o 28 bodů více než Březina.

Foto: Jan Koller, ČTK

Český krasobruslař Tomáš Verner během volné jízdy na českém šampionátu.

Článek

Po soutěži Verner naražený levý bok cítil více, ale za problém to nepovažoval. „Bylo to hlavně závodním stresem, ten je cítit celkově na těle. Trochu jsem se šoural po ledě. Ale snad mi diváci a rozhodčí odpustí. Musím se dát dohromady, ale za týden dva bych měl být zase fit," řekl Verner novinářům. V polovině ledna ho v Budapešti čeká mistrovství Evropy, hlavní test na olympiádu v Soči, po které by měl definitivně ukončit kariéru.

Ze zdravotních problémů si snažil vzít i něco pozitivního. „V podstatě každý sportovec má před vrcholem sezóny nějaké problémy. Není nic výjimečného jet na závod v mírném nepohodlí. To zranění je obtíž, není to překážka. A navíc, když budu v Soči v pohodě, tak to bude jako kdybych odložil batoh," pousmál se Verner, který se před svou poslední sezónou rozhodl vrátit z Kanady a začal se opět připravovat v Oberstdorfu pod vedením Michaela Hutha a Vlasty Kopřivové.

Návrat k dřívějším trenérům mu prospívá

Návrat k trenérům, kteří jej v roce 2008 dovedli k titulu mistra Evropy a o rok později ke čtvrtému místu na světovém šampionátu, mu zatím jde k duhu. Radost z přesunu zpět do Německa měla i Kopřivová.

„My se nikdy úplně nerozešli, na domácí soutěže jsem s ním jezdila, i když už byl v Kanadě. Ale hrozně se mi po něm stýskalo. Tím jak jsme dlouho žili v Oberstdorfu a sháněli peníze a jak jsem tam společně hospodařili, měla jsem ho svým způsobem za syna. Nevěnovala jsem se svým dětem tolik jako Tomášovi. A pak mi chyběl. A pak mě mrzelo, že výsledky nebyly takové, jak jsem očekávala," přiznala Kopřivová.

Kariéra jako na horské dráze

Zkušená trenérka vedla Vernera na všech českých šampionátech, poprvé se společně představili před dvanácti lety v Mladé Boleslavy. „Je to hrozné číslo, když se řekne, že začínal mezi seniory v roce 2001 a dnes máme 2013. Ale byl to skvělý tah. Vytáhl jsem do boje a bojoval tak dlouho, až jsem se dobojoval sem," řekl Verner, který v kariéře zažil řadu zvratů. Úspěchy i propadáky. „Jo, má kariéra byla jak na horské dráze. Taky to se mnou švihlo o led. Ale teď doufám, že se ještě jednou vyšvihnu nahoru."

Po nevydařeném loňském MS uvažoval, že hned skončí, ale nakonec se rozhodl absolvovat ještě jednu sezónu. Rodák z Písku touží rozloučit se úspěchem na třetí olympiádě. V Turíně ani ve Vancouveru se mu nedařilo. „Ani jedna nevyšla podle představ, tak tahle by snad mohla. Chtěl bych tím krásně završit kariéru," řekl Verner, který počítá s tím, že na MS v Japonsku už nepojede.

Reklama