Hlavní obsah

Prezident MOV Bach si je jistý, že hry v Soči budou bezpečné

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach navzdory teroristickým útokům ve Volgogradu věří, že ruské úřady zajistí bezpečný průběh únorových zimních her v Soči. Šéf olympijského hnutí to uvedl poté, co napsal soustrastný dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Olympijský park v Soči.

Článek

Bombové útoky otřásly Volgogradem, jenž je vzdálen zhruba 650 km severovýchodně od Soči, v neděli a v pondělí. Nedělní exploze na vlakovém nádraží si podle nejnovější bilance vyžádala 15 obětí. V pondělí obdobná exploze zcela zdemolovala jeden z městských trolejbusů a počet mrtvých přes noc vzrostl na 18.

"Je to ohavný útok na nevinné lidi a já i celé olympijské hnutí tento zbabělý čin odsuzujeme," uvedl v tiskovém prohlášení Bach. Putinovi napsal, že má plnou důvěru v ruské úřady, že zajistí bezpečné olympijské hry v Soči. "Jsem přesvědčen o tom, že bude uděláno maximum pro zajištění bezpečnosti sportovců a všech účastníků olympijských her," řekl Bach, jenž v Soči absolvuje první hry ve funkci prezidenta MOV.

Šéf Ruského olympijského výboru Alexandr Žukov uvedl, že po volgogradských útocích není potřeba zavádět žádná nová opatření. "Všechny potřebné kroky už byly provedeny," tvrdil.

Heiberg: Vesnice bude odříznutá od okolního světa

Podle Reného Fasela, šéfa Mezinárodní hokejové federace a zástupce zimních sportů ve výkonném výboru MOV, bude bezpečnostní situace podobná jako v roce 2002 v Salt Lake City. Tehdejší hry se konaly čtyři měsíce po teroristických útocích na USA 11. září 2001.

"Bude to pro všechny hodně těžké. Lidé si budou stěžovat na bezpečnostní kontroly," řekl Fasel. "Jsem si jistý, že Rusové udělají maximum, což ale znamená, že tam budou neskutečně přísná bezpečnostní opatření," dodal Švýcar.

O tom je přesvědčený také norský člen MOV Gerhard Heiberg. "Mám pocit, že se podniklo vše, co bylo v lidských silách. Až přijedeme do Soči, bude pro teroristy nemožné cokoli udělat. Ta vesnice bude odříznutá od okolního světa," řekl šéf organizačního výboru olympijských her v Lillehammeru 1994.

ZOH v Soči se konají od 7. do 23. února.

Reklama

Související témata: