Hlavní obsah

Štafeta biatlonistů dojela dvanáctá, ženy kvůli mlze nedojely

Anterselva
Aktualizováno

Štafeta českých biatlonistů Michal Šlesingr, Tomáš Krupčík, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec skončila dvanáctá v posledním závodu Světového poháru před olympijskými hrami v Soči. V Anterselvě vyhráli nejlépe střílející Francouzi před Švédskem, třetí dojelo kvarteto Německa. Štafeta biatlonistek byla během druhého úseku kvůli mlze zastavena a zrušena.

Foto: Felice Calabro', ČTK/AP

Mezi muži byli v Anterselvě nejlepší francouzští biatlonisté - zleva Martin Fourcade, Jean Guillaume Beatrix, Alexis Boeuf a Simon Fourcade.

Článek

"Výsledkově bych to vyhodnotil jako velký propadák," řekl trenér mužů Ondřej Rybář na svazovém webu. "Ale jinak máme za sebou hodně dobrou sezónu, proto mě jedno kolo Světového poháru a jedny štafety nepřimějí dělat ukvapené závěry. Navíc Ondra Moravec tu předvedl dobré výsledky, Tomáš Krupčík si zajel osobní maximum a Jarda Soukup odvedl vysoký standard," doplnil.

Štafeta mužů odstartovala po zlepšení podmínek o půl hodiny později oproti plánu a Šlesingr s Krupčíkem nezačali dobře. Po první půlce bylo Česko čtrnácté s odstupem téměř tři a půl minuty za nejlepšími. Soukup vytáhl české barvy o dvě místa výše a Moravec projel cílem dvanáctý se ztrátou přes čtyři minuty na Francii. Jen na střelnici svěřenci trenéra Ondřeje Rybáře ztratili na vítěze přes minutu a půl.

Biatlonistům tentokrát nejely lyže. "Může se stát, že se promaže. Nebyli bychom první tým, kterému se to stalo. Často servis chválíme, tak proč i neříci, že se nám to i nepovedlo," poznamenal Rybář.

Pro české biatlonisty je dvanácté místo nejhorším výsledkem v sezóně. V německém Ruhpoldingu dojeli před deseti dny pátí a v předešlých závodech byli sedmí a devátí. Závěrečnou přípravu na olympiádu absolvují muži ve slovinské Pokljuce.

Ženskou štafetu rozjela Veronika Vítková, která na svém úseku upadla a nakonec předala devátá s odstupem dvaceti sekund za vedoucím Ruskem. Jitce Landové se nepovedla položka vleže, musela na trestné kolo a klesla na 17. místo.

Šlo o bezpečnost

Než dojela Landová na střelbu vstoje, rozhodčí závod kvůli mlze, která padla na stadión, zastavili. Eva Puskarčíková ani Gabriela Soukalová se na trať už nedostaly. Poslední závod před olympijskými hrami v Soči tak biatlonistky nedojely.

"Opravdu není vidět k terčům. Šlo o bezpečnost, o fair play a závod se musel zrušit," řekl trenér Jindřich Šikola v České televizi. "A co se týče našeho vystoupení, tak jsem docela rád, protože se to pro nás nevyvíjelo dobře," dodal kouč.

V této sezóně byl závod žen předčasně ukončen už podruhé. Poprvé se tak stalo v prosinci ve švédském Östersundu, kde byl kvůli silnému větru ve dvou třetinách zastaven stíhací závod. Muži se tam na trať vůbec nevydali.

Závody SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):
Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Francie (S. Fourcade, Boeuf, Beatrix, M. Fourcade) 1:14:34,1 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení)
2. Švédsko (Arwidson, Ferry, Lindström, Bergmann) -2,6 (1+5)
3. Německo (Lesser, Birnbacher, Peiffer, Schempp) -38,8 (1+10)
4. Norsko -1:34,6 (2+11)
5. Rakousko -2:33,4 (0+8)
6. Kanada -2:41,4 (2+11)
12. ČR (Šlesingr, Krupčík, Soukup, Moravec) -5:05,9 (0+9)

Reklama