Hlavní obsah

Krpálek v poslední vteřině přišel o triumf na turnaji v Paříži

Český judista Lukáš Krpálek zahájil novou sezónu druhým místem na prestižním turnaji série Grand Slam v Paříži. Přestože v lednu kvůli problémům se zády a kolenem musel omezit trénink, dokázal v kategorii do 100 kilogramů dojít až do finále a byl blízko obhajobě loňského triumfu. V poslední vteřině zápasu ale podlehl chvatem čtvrtému muži světového žebříčku Cyrillu Maretovi z Francie.

Foto: Petr Horník, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Krpálek startoval na turnaji, který má podobnou prestiž jako Wimbledon mezi tenisty, jako nejvýše nasazený. Proto měl v 1. kole volný los. Následně si bez problémů poradil s Kubáncem Josém Armenterosem, kterého porazil před časovým limitem po dvou povedených technikách sumi-gaeši.

Ve třetím kole se Krpálek nadřel s úřadujícím juniorským mistrem světa Kanaďanem Kylem Reyesem. Nejprve vyrovnal soupeřův náskok 14 sekund před koncem utkání a následně o postupu rozhodl v prodloužení.

Ve čtvrtfinále porazil domácího Maxima Clementa skvěle provedenou technikou harai-goši, která byla zařazena mezi nejlepší hody turnaje. Semifinálový soupeř Dimitri Peters z Německa kvůli zranění proti Krpálkovi nenastoupil, a tak úřadující mistr Evropy prošel rovnou do finále.

V něm narazil na domácího favorita Mareta. Vyrovnaný zápas prohrával na tresty za pasivitu, ovšem minutu před koncem se Krpálkovi povedlo soupeře hodit na juko. Francouz se však nedal a v poslední vteřině vyvedl Krpálka z rovnováhy a rovněž skóroval za juko, což mu stačilo k vítězství.

V kategorii do 60 kilogramů se v sobotu představila dvojice českých reprezentantů. Pavel Petřikov prohrál hned v 1. kole s Peruáncem Juanem Postigosem. David Pulkrábek dvakrát vyhrál, ale pak nestačil na asijského šampióna Boldbaatara Ganbata z Mongolska a skončil na děleném 9. místě.

Reklama

Související témata: