Hlavní obsah

Šílená ženská se nevzdá. Na Velkou pardubickou chystá koně od bývalého pilota F1 Häkkinena

Nedá si pokoj. Nezdráhá se přijmout tvrzení filmařů, že je to příběh šílené ženské, která se nehodlá vzdát. Sen o tom zvládnout Velkou pardubickou je pro Martinu Růžičkovou hnacím motorem. Šance vyrazit znovu do vrcholného dostihu ji nezměrně láká. A nevypadá to beznadějně.

Foto: Tomáš Kubelka

Martina Růžičková.

Článek

V minulosti jí starty ve Velké opakovaně nevycházely. Loni si k padesátinám chtěla nadělit účast s Rubínem a pak i s klisnou, k níž vedla pozoruhodná cesta. Tehdy to ještě nevyšlo.

Ale směr už byl jasný. Známým tehdy Růžičková pomohla s trénováním koně a dostala ho na špici, ti ji zase seznámili s bývalým šampiónem formule 1 Mikou Häkkinenem. Jemu se svěřila, že by ještě ráda zkusila Velkou pardubickou a on jí koupil kobylku Folie d´Ocean.

V letošních prázdninových dostizích s ní absolvovala první dostih, nespadla z ní a dojela, třebaže poslední. „Vím, že mám dobrou skokanku, kobylu, která je dobrá. Musí se jí ale trošičku vychladit hlava, moc do toho pospíchá," říká Růžičková, jejíž příběh se rozhodl zaznamenat režisér David Bonaventura.

Häkkinen má k Česku blízký vztah

Se štábem točí u Růžičkové, ale i na pardubickém závodišti. Ve filmu se ukáže i bývalý finský pilot. „Häkkinen sáhnul obrazně do peněženky, vytáhnul prachy a toho koně jí koupil. Prostě, že dvojnásobný vítěz mistrovství světa formule 1 koupil koně Martině Růžičkový a ta na něm pojede Velkou pardubickou," připomíná Bonaventura s tím, že k Česku má Häkkinen blízký vztah.

„Mika tady byl několikrát, tím, že má českou ženu, tak pro něj není takový problém sem jezdit. Bude určitě součástí dokumentu," přibližuje Bonaventura, který už natočil i dokument o rychlobruslařce Martině Sáblíkové.

Teď ho láká divákům přiblížit, jak Růžičková vehementně usiluje o prosazení se v chlapském prostředí. „Prostě jsem se takhle zbláznila, narodila, je to za strašnou daň. To si nikdo nedokáže představit, že člověk nesmí jíst, ke konci ani moc pít, já trénuju po nocích, koně přes den. Je to taková řehole, poslání. Člověk si říká, že je to takový poslání, že by tady po něm mělo něco zbýt, tak uvidím," uvedla.

Co všechno filmaři točí? „Hlavně práce ve stájích, skákání, ale taky vaření, když dcera teď měla patnáctiny, tak jsem jí pekla dort, tak aby to bylo zajímavý a noční tréninky, když se dostanu ven běhat tak v jedenáct hodin. Snažíme se to dělat pestrý," dodala.

Reklama