Hlavní obsah

Váňa na start! Přestanu žrát, sliboval si žokej a chystá se na boj o Velkou pardubickou

Praha

Nezůstalo u ojedinělého červnového dostihového pokusu, teď už jde žokej Josef Váňa s Tiumenem zostra do boje o Velkou pardubickou. Cesta pěšky cílovou rovinou, jako tomu bylo při minulém ročníku, se mu nezdála dostatečně důstojným rozloučením s jezdeckou kariérou.

Foto: Václav Volf

Josef Váňa s Tiumenem v čele pole při červnovém Kuchovského memoriálu.

Článek

Sil má dost, jak pociťuje v tréninku. Odvahy rovněž. V sobotní kvalifikaci si úspěšným zvládnutím tratě chce zajistit už 28. start ve Velké a další šanci vyrazit vstříc proslulému Taxisu, 20. října mu přitom bude už dvaašedesát.

Žokejská nadváha, kterou v průběhu sezóny měl, se stává minulostí. Za léta nad překážkami si s ní ví rady. „Přestanu žrát a musím víc sportovat, co k tomu víc říct," sděluje slovy sobě vlastními Váňa na webu pardubického závodiště.

Co dál příprava obnáší konkrétněji? „Každý večer si jdu zaplavat, pak je na řadě sauna. Jezdím do práce na kole, teď ještě jezdím na bruslích, musím holt makat," pokračuje legenda.

V kvalifikaci nehodlá s třináctiletým valachem jen povinně přejít všechny překážky. „Na to abych se jel jen projet, jsem už dost starej, uvidíme, jestli tam ještě něco je," dumá o šancích v nabité konkurenci. „Myslím, že to bude taková malá Velká pardubická," pokračuje.

Tiumen by měl být fit, byť ho v létě provázely trable. „Byl kvůli zranění čtrnáct dní mimo, protože ho nějakej kamarád ve výběhu nakopl, ale teď už je v pořádku," připomínal Váňa v minulých dnech s tím, že Tiumenovi přišel odpočinek k duhu.

O svých perspektivách osminásobný vítěz Velké (3x právě s Tiumenem) nemluví, spíše se vrací k minulému ročníku, který nedokončil a oznámil po něm, že končí. Ale kdo ho jen trochu zná, věděl už tehdy své ... Jen zdravotní potíže Váňu mohly odradit od dalších pokusů.  „Dědek se ještě zdá, že nezestárl. Je to takový blbý, skončit kariéru tím, že jdeš od posledního skoku pěšky," přiznává Váňa.

Letos jel už v červnu, v Memoriálu Kamila Kuchovského na 4500 metrů skončili s Tiumenem třetí. Do kvalifikace nastoupí v sobotu od 17 h, kdy odstartuje Cena firmy Chládek a Tintěra Pardubice na 5800 metrů.

Za favority kvalifikace jsou vedle Tiumena považováni druhý kůň z loňské Velké pardubické Nikas, Cherwic, Kasim či loňský vítěz zářijové kvalifikace Silver Regent.

Váňova vítězství ve Velké pardubické:
Žokej:
1987–89 a 1991 Železník
1997 Vronsky
2009–11 Tiumen
Trenér:
1996 Cipísek
1997 Vronsky
2001 Chalco
2006 Decent Fellow
2007–08 Sixteen
2009–11 Tiumen
Jak dopadne Váňa ve Velké pardubické?
Vyhraje, připíše si devátý žokejský triumf
27,5 %
Na vítězství nedosáhne, ale stihne to do 3. místa
51,6 %
Skončí v poli poražených
20,9 %
Celkem hlasovalo 2083 čtenářů.

Reklama