Hlavní obsah

Sáblíková válí! Rychlobruslařka vyhrála poprvé v kariéře závod s hromadným startem

Aktualizováno

Česká rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková si připsala další primát bohaté kariéry. Trojnásobná olympijská vítězka ovládla klání Světového poháru v Soulu a bylo to vůbec její první vítězství v závodu s hromadným startem. Úspěšný víkend českých barev podtrhla bronzovým umístěním na kilometrové trati Karolína Erbanová, která dojela třetí také v sobotním nejkratším sprintu.

Foto: Pavel Lebeda pro Sport Invest

Rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Článek

Sedmadvacetiletá Sáblíková si závod s hromadným startem vyzkoušela podruhé v kariéře a byla úspěšnější než před týden v Obihiru, kde skončila šestá. Přestože v minulosti několikrát uvedla, že tato disciplína není nic pro ni, předvedla svoji sílu i v ní.

„Jsem strašně ráda, že se mi podařilo vyhrát, ale zůstávám na zemi, protože každý závod je úplně jiný. Dnes se celkově jelo o 50 vteřin rychleji než v Japonsku, což mi vyhovovalo. Pak tam často holky, které se chystají jen na bodovaná kola, ani nejsou a neudrží se," uvedla Sáblíková na svém webu.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka získala hned ve 4. kole při premiérovém spurtu bod za třetí místo, v polovině závodu se poté dostala společně s Němkou Claudií Pechsteinovou do úniku, který celý závod rozhodl.

Pechsteinová, jež v pátek jako jediná porazila Sáblíkovou v závodě na 5000 metrů, v závěru tempo české reprezentantky neudržela a v posledních metrech se propadla mimo stupně vítězů. Sáblíková bez větších problémů dojela první s dvousekundovým náskokem před Nizozemkou Irene Schoutenovou. Třetí skončila Kanaďanka Ivanie Blondinová, jež vede pořadí disciplíny.

Sáblíková si spravila chuť po páteční pětce

„Viděla jsem, že to Pechi zkouší, tak jsem ji dojela a získaly jsme náskok. Dobře jsme spolupracovaly. Když člověk odjede s někým, kdo je na tom vytrvalostně dobře, pak už se to dá zezadu těžko dojíždět. I Schoutenová mi pak říkala, že když viděla vpředu Sáblíkovou s Pechsteinovou, tak jí bylo jasné, že to nedojedou," uvedla česká reprezentantka. „Příští závod už ale bude úplně jiný, budou si nás daleko víc hlídat," dodala.

Sáblíková se v průběžném pořadí posunula na třetí místo za Schoutenovou. V závodě s hromadným startem na 16 kol se v této sezóně poprvé bude soutěžit i na mistrovství světa a spekuluje se i o jeho zařazení do olympijského programu.

Vydařený závod rodačce z Nového Města na Moravě zlepšil náladu po nevydařené páteční pětce. „Strašně bych chtěla poděkovat Petrovi, který mě podržel a i po té pětce mi věřil. Já hromadný závod původně ani nechtěla jet, ale on mě přesvědčil, že to v nejhorším případě bude aspoň kvalitní trénink. A je z toho první místo...," smála se Sáblíková, která aktuálně vede průběžné pořadí SP na dlouhých tratích.

Erbanová v sobotu poprvé v kariéře vystoupila na stupně vítězů na pětistovce a dnes byla třetí i na kilometru. Dvaadvacetiletá bývalá tréninková partnerka Sáblíkové nestačila jen na Číňanku Čchi-š' Li a Marrit Leenstraovou z Nizozemska, bronz získala časem 1:17,33 a s bezpečným náskokem 55 setin před Japonkou Nao Kodairaovou. V hodnocení SP je Erbanová průběžně čtvrtá.

Seriál SP se po dvou dílech v Asii přesune do Evropy, od 5. do 7. prosince se bude závodit v Berlíně.

SP v rychlobruslení v Soulu:
Muži:
500 m:
1. Kuližnikov (Rus.) 35,18
2. Mo Te-Pom (Korea) 35,32
3. Dubreuil (Kan.) 35,35
Průběžné pořadí (po 4 závodech):
1. Kuližnikov 380 b.
2. Smeekens (Niz.) 268
3. Marašov (Rus.) 250
Závod s hromadným startem:
1. Giovannini(It.) 8:10,78
2. Silovs (Lot.) -1,57
3. I Sung-Hun (Korea) -1,78
Průběžné pořadí (po 2 závodech):
1. I Sung-Hun 170
2. Giovannini 140
3. Kim Čol-Min (Korea) 116
Ženy:
1000 m:
1. Li Čchi-š' (Čína) 1:16,95
2. Leenstraová (Niz.) 1:17,06
3. Erbanová (ČR) 1:17,33
Průběžné pořadí (po 2 závodech):
1. Leenstraová 180
2. Li Čchi-š' 170
3. Wüstová (Niz.) 125
4. Erbanová 115
Závod s hromadným startem:
1. Sáblíková (ČR) 7:42,96
2. Schoutenová (Niz.) -2,09
3. Blondinová (Kan.) -2,10
...16. Zdráhalová (ČR) -10,35
Průběžné pořadí (po 2 závodech):
1. Blondinová 170
2. Schoutenová 150
3. Sáblíková 145
...16. Zdráhalová 24

Reklama