Hlavní obsah

Kostnerové hrozí trest za krytí dopingu bývalého přítele

Antidopingový úřad italského olympijského výboru (CONI) chce potrestat bývalou krasobruslařskou mistryni světa Carolinu Kostnerovou za napomáhání bývalému příteli Alexi Schwazerovi při krytí dopingu. Žalobce pro ni požaduje trest na čtyři roky a tři měsíce.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Bývalá krasobruslařská mistryně světa Carolina Kostnerová.

Článek

Právní zástupce Kostnerové, která si momentálně dopřává roční pauzu od závodění, při zářijovém slyšení popřel, že krasobruslařka o dopingu olympijského vítěze v chůzi věděla. Žalobce ale věří, že svému bývalému příteli pomáhala vyhýbat se kontrolám.

Případem se nyní bude zabývat dopingový soud CONI. Případný trest by Kostnerové znemožnil start na olympijských hrách v roce 2018 a zřejmě by znamenal konec její kariéry.

CONI chce potrestat také tři ze čtveřice sprinterů, kteří na mistrovství Evropy 2010 získali pro Itálii stříbro ve štafetě na 4x100 metrů. Žalobce doporučil pro Simona Collia trest na 27 měsíců, Maurizia Checcucciho na 24 měsíců a Roberta Donatiho na osm měsíců.

CONI svůj návrh opírá o informace, které získalo státní zastupitelství v Bolzanu při vyšetřování Schwazerova dopingového případu. Vyšetřování údajně odhalilo rozsáhlou síť dopingu v italské atletické federaci.

Schwazer, jenž na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 ovládl chodecký závod na 50 kilometrů, byl o čtyři roky později vyloučen z londýnské olympiády poté, co před ní měl pozitivní test na EPO. Chodec se následně k dopingu přiznal a dostal trest na tři a půl roku.

Reklama

Související témata: