Hlavní obsah

Nevraživost? Největší konkurentka Sáblíkové se po prohře nemračila

Karel FeltPrávo

Poslední závody před koncem roku se rychlobruslařce Martině Sáblíkové povedly. V nizozemském Heerenveenu v pátek porazila domácí hvězdu Ireen Wüstovou, v neděli pak zajela svůj nejlepší čas na 1500 metrů na evropských oválech a v neděli skončila těsně pod stupni vítězů v závodě s hromadným startem.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na oválu v nizozemském Heerenveenu.

Článek

„Patnáctistovka se mi opravdu povedla, i když jsem byla pátá. Čas 1:56,37 minuty je nejlepší, jaký jsem v Evropě na této trati zajela. K bronzu chybělo dvaačtyřicet setin, to je hodně málo. Už v pátek na trojce jsem ukázala zlepšení. Beru i čtvrté místo z nedělního závodu s hromadným startem," říkala spokojeně do telefonu.

Taktika se plánovat nedá

S trenérem Petrem Novákem stále pilují taktiku závodů s masovým startem. „Mluvíme o tom... Bylo by to pěkné, překvapit na mistrovství světa, ale každý závod je jiný, těžko stanovíte nějakou přesnou taktiku. Můžete si to naplánovat jak pojedete, ale v tom balíku nevíte, kdo kdy nastoupí. Někdo si umyslí, že vyrazí a musíte za ním, i když v plánu bylo něco jiného. Je to spíš o rychlé reakci a intuici, jak zareagujete a odhadnete, co z toho může být, nebo kdy sám vyrazit dopředu," konstatovala Sáblíková.

A jako příklad uvedla nedělní závod. „Před závěrem se nikomu nechtělo dopředu, vypadalo to, jako bychom už nechtěli jet. To je ale v tomhle závodě běžné. Žádná závodnice nechce dopředu, aby neměla soupeřky za zády, ale mohla je naopak kontrolovat. Body z jednotlivých kol jsou také velmi důležité. Máte jistotu, že se vejdete mezi pět nejlepších, když nevyjde finiš v tom posledním, kdy se jich rozdává nejvíc," nabídla svůj pohled na zvláštní strategii tohoto závodu.

„Moji taktiku narušily Korejky, když nastoupily o něco dříve, než já. V okamžiku, kdy jsem se chtěla rozjet, byly vedle mne a já se nemohla odrazit. To se stává, nedělám si z toho těžkou hlavu, třeba by mne předjely později. Závody s hromadným startem jsou zkrátka nevyzpytatelné. Pak už jsem se dopředu nedostala a projela cílem pátá, ale díky získaným bodům z toho bylo čtvrté místo," dodala česká rychlobruslařka.

Za svůj největší úspěch podzimní části sezóny považuje páteční vítězství na tři kilometry nad domácí Ireen Wüstovou. Ta v Heerenveenu neprohrává. „Určitě jí to nebylo příjemné, ale nijak se na mne nemračila. I do novin říkala, že byla s výkonem spokojená, i když jsem ji nakonec porazila. Byl to podle ní velice kvalitní závod," odmítla Sáblíková nějakou nevraživost ze své největší soupeřky.

Nejvíc mrzí pětka v Soulu

Závod s hromadným startem je novinkou, která by se ale měla dostat do programu příští zimní olympiády. Některé závodnice už se na něj specializují, Wüstová ho nejezdí, další hvězdy ledových oválů ano. Vážně ho bere i Martina Sáblíková. „Mám ráda všechny tratě od patnáctistovky dál. To platí i pro tenhle závod. Je hodně specifický, nebezpečnější, rizikovější, ale také víc o adrenalinu, protože nikdy neodhadnete dopředu, co se stane a jak dopadnete," přiznala.

První část sezóny skončila a Sáblíková s ní je spokojená, stejně jako trenér Petr Novák. „Na trojce jsem se posunula dopředu právě v Heerenveenu. Ještě víc mě překvapila nedělní patnáctistovka. Zajela jsem svůj vůbec nejrychlejší čas na této trati v Evropě," vypočítala. „Také jsem spokojený, a nejen s Martinou, ale i juniorkami, které vstoupily do Světového poháru. Sezóna je dobře rozjetá," dodal kouč.

Jeden stín v úvodu sezóny tu ale je. „Pětka v Koreji, sice jsem skončila druhá, ale ten závod mi opravdu nevyšel a těch chybějících dvacet bodů mi může v konečném účtování seriálu chybět," přiznala Sáblíková s lehkým pokašláváním.

„Únavu sice cítím, ale horší je bolest v krku a rýma. Těch se musím co nejdřív zbavit," pravila Sáblíková s tím, že ještě zůstává v cizině. „Musím dohnat tréninkové manko z léta. Domů přijedu jen na čtyři dni na Vánoce, ale i v té době budu trénovat. Ještě před koncem roku znovu pojedeme za přípravou do zahraničí. Sezóna pokračuje už druhý lednový víkend evropským šampionátem v Čeljabinsku, a pak to jde zase v pravidelném rytmu, dva závody Světového poháru a mistrovství světa," nechala nahlédnout Martina Sáblíková do svých plánů.

Reklama