Hlavní obsah

Mazurová je střelkyní roku, porazila brokařského matadora

Praha

I když je Nikola Mazurová věkem ještě juniorka, zvítězila v XVI. ročníku ankety Střelec roku. V těsném souboji s ostříleným brokařem Davidem Kosteleckým zvítězila o tři body, když se třináctkrát objevila na hlasovacích lístcích na prvním místě, zatímco olympijský vítěz z Pekingu „jen“ dvanáctkrát. Výsledky ankety byly vyhlášeny v pátek odpoledne v Praze.

Foto: Ivana Roháčková

Nikola Mazurová se stala střelkyní roku.

Článek

Mazurové, ač neskončila na stupních vítězů na žádném velkém klání, dosáhla v určitém pohledu nejlepšího českého výsledku v roce 2014. Na mistrovství světa v Granadě skončila šestá ve sportovní malorážce 3x20 ran a vybojovala jako vůbec první český sportovec účastnické místo na olympijských hrách 2016 v Riu.

„Pochopitelně účast v Riu je mým nejcennějším výsledkem. Splnil se mi tak velký sen. Sezónu proto hodnotím kladně,“ přiznala dvacetiletá střelkyně, která zároveň výkonem 587 bodů v základním závodě vyrovnala juniorský světový rekord.

Devětatřicetiletý Kostelecký i letos dokázal, že stále patří k absolutní světové špičce. Na mistrovství Evropy v Sarlospusztě vybojoval v trapu bronz. Rychlopalníkovi Martinu Strnadovi pomohly ke třetí příčce mezi českými střelci bronz ze závodu Světového poháru v Pekingu a čtvrté místo na MS v Granadě.

„Ta bramborová medaile mrzí,“ přiznal střelec, byť se jednalo o jeho nejlepší individuální umístění na světovém šampionátu. Za trojicí nejlepších tak zůstal skeetař Jan Sychra, kterému nestačilo ani vítězství v závodě Světového poháru v Mnichově.

Pořadí - Střelec roku 2014:
1. Nikola Mazurová (puška, Dukla Plzeň) 62 b.
2. David Kostelecký Dukla Hradec Králové, trap) 59
3. Martin Strnad (rychlopalba, SKP Rapid Plzeň) 45
Junior roku:
1. Pavel Vaněk (trap, Dukla Hradec Králové)
Talent roku:
1. Šumová (skeet, SKP Kometa Brno)
Cena prezidenta ČSS za mimořádný výkon:
1. Tomáš Těhan (pistole, Dukla Plzeň)

Reklama

Související témata: