Hlavní obsah

Pětistovka je nutné zlo. Nuťte Bolta, ať běží tři kilometry, srovnává Sáblíková před startem ME

Čeljabinsk/Praha

Ve sbírce má nejlepší česká rychlobruslařka Martina Sáblíková čtyři zlaté a tři bronzové medaile z mistrovství Evropy ve čtyřboji. O víkendu v Čeljabinsku by ji ráda ještě obohatila. Formu má prý dobrou, ale vše se odvine od úvodního sprintu na pět set metrů. „Pětistovka je nutné zlo, zkuste nutit Bolta, aby běžel třeba tři kilometry,“ přirovnávala sedmadvacetiletá závodnice v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Martina Sáblíková se raduje z vítězství na oválu v Heerenveenu.

Článek

Do startu mistrovství Evropy ve čtyřboji zbývají necelé tři dny. Jaká je aktuální forma?

Forma je v normě. Samozřejmě ji ukáže až samotný závod.

Tréninkové manko, o němž jste hovořila na přelomu listopadu a prosince, se podařilo dohonit?

Ve druhé polovině prosince a začátkem ledna jsme velmi kvalitně potrénovali v Collalbu. Věřím, že se to projeví. Jezdí se mi dobře, i když trošku cítím únavu. V sobotu by mělo být vše v pořádku. Moc se na závod těším.

Čtyřboj je hodně záludný. Co je podle vás rozhodující?

U mne to je úvodní pětistovka. Tu potřebuji zajet co nejlépe, tedy co nejvíc pod hranici čtyřiceti a půl sekundy, i když led je tu hodně pomalý a v naplněné hale může být měkčí. Podmínky budeme mít stejné. Pokud pokazím pětistovku, šance na některou medaili bude prakticky nulová. Když se ji podaří zajet, pak musím dobře zvládnout trojku a zajet co nejlepší čas na patnáctistovce, abych do závěrečných pěti kilometrů šla v co nejlepší pozici. Hezky se to říká, ale všechno musí klapnout. Samozřejmě udělám všechno proto, abych vybojovala medaili. Z minulého roku obhajuji bronz.

O sprintu na pět set metrů hovoříte s despektem...

To není despekt, prostě vím, že to není moje disciplína, beru ji jako nutné zlo. Je to asi to samé, jako byste po Usainu Boltovi chtěli, aby běžel tři kilometry. Taky by mu to nevonělo a výsledek by nebyl skvělý. Prostě pětistovku beru jako součást čtyřboje. Nedělám si s tím zbytečně hlavu, nějak to dopadne.

Chybí některá z evropských soupeřek?

Asi žádná, i když Němky a Norky teprve přiletí. Konkurence bude opět velká.

Počasí je prý v Čeljabinsku hodně mrazivé...

Zatím to jde, ale ve čtvrtek má být přes den minus osmadvacet stupňů, v noci i hluboko pod třicet. Naštěstí náš pobyt venku je minimální. U hotelu nastoupíme do autobusu, který nás doveze k hale. Ta je příjemně vytopená. Není to taková hrůza.

Čtyřhodinový časový rozdíl oproti Praze byl větší problém?

V Čeljabinsku jsme od neděle, pořád se s tím srovnávám. Z úterý na středu jsem usnula až kolem čtvrté ráno, takže nic moc. Závodíme v sobotu a v neděli, do té doby bych se s časovým rozdílem měla vyrovnat.

Má hala v Čeljabinsku oproti jiným oválům nějaká specifika?

Je pěkná, dobře vybavená. Dokonce museli pořadatelé zvýšit její kapacitu tím, že vymontovali sedačky a počet míst zvýšili ze tří a půl na čtyři tisíce. Zájemců o vstupenky je prý ale dvanáct tisíc. Doma žádnou halu ani nekrytý ovál nemáme, takže z tohoto pohledu je pro mne každá hala dobrá.

Reklama