Hlavní obsah

Patnáctistovku jedu s Wüstovou. To bude mazec! tvrdí Sáblíková a chce udeřit na pětce

Čeljabinsk/Praha

Po prvním dnu evropského rychlobruslařského šampionátu v Čeljabinsku je Martina Sáblíková maximálně spokojená. Na neoblíbené pětistovce zajela čas 40,06 sekundy, což je její nejlepší výkon na evropském kontinentu. Na tříkilometrové trati porazila největší favoritku čtyřboje a obhájkyni titulu Ireen Wüstovou. „Mám to dobře rozjeté, ale hotová zdaleka není,“ přiznala sedmadvacetiletá česká reprezentantka v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková na oválu v nizozemském Heerenveenu.

Článek

Po prvním dnu jste druhá, čekala jste, že budete mít tak dobrou výchozí pozici před nedělními dvěma závody?

Upřímně, nečekala. Je to opravdu dobré, jsem moc spokojená, ale zdaleka není nic rozhodnuto.

Překvapil vás víc čas na pětistovku, nebo vítězství nad Wüstovou na tři kilometry?

Beru to tak stejně. Na pětistovce jsem chtěla zajet čas čtyřicet a půl sekundy, zůstala jsem šest setin nad čtyřiceti sekundami, což je můj rekord v Evropě. Ten čas mě hodně překvapil. Porazit na trojce Wüstovou o více než dvě sekundy, to je také paráda, i když na těžkém ledě trojka bolela jako pětka. Opravdu to mám dobře rozjeté.

V neděli jedete patnáctistovku a pak pět kilometrů. Dá se vůbec v tak krátkém čase zregenerovat?

Padesát minut jsem únavu vyjížděla na rotopedu. Po večeři jsem se ještě proběhla po hotelové chodbě. Nohy po té trojce opravdu hodně bolely.

A to vás pětka teprve čeká...

To bude hrůza, ale dám do toho všechno.

Říkala jste, že po prvním dnu jste hodně spokojená. To se bude určitě dobře usínat...

Nebude. Znám se. Zas si budu celý den přehrávat v hlavě. Co jsem udělala dobře, co mohlo být lepší, co to znamená pro neděli. Pojedu to celé znovu, a kdo ví, kolikrát. Naštěstí start patnáctistovky je až ve čtyři hodiny odpoledne místního času. Věřím, že se stihnu dát dohromady.

Patnáctistovka bude klíčová?

V rozjížďce jedu právě s Ireen Wüstovou, takže to bude přímý souboj. To bude mazec! Musím ji zajet co nejlépe. Pět kilometrů bude ale stejně důležitých, a bude to moc bolet. Podle odstupu po patnáctistovce budou jasné i moje medailové naděje.

Když Wüstovou porazíte na patnáctistovce, bude to zlato...

Wüstová je na patnáctistovce fenomenální. Těžko ji porazím, ale budu se snažit, aby ztráta byla co nejmenší a moje šance na pětce co největší. To je moje trať, tam chci udeřit.

Ve sbírce máte čtyři zlaté a tři bronzové medaile. Většinou jste útočila z pozic za medailovými příčkami. Dá se současná situace přirovnat k některému z předchozích medailových útoků?

Každý závod je jiný, těžko se dá srovnávat. Ale pozice je to dobrá, jsem ve hře o medaile.

Máte jich sedm. Věříte v osmou a z jakého by mohla být kovu?

Samozřejmě, že chci medaili a nejlépe zlatou! Zůstávám ale nohama na zemi. Kdyby byla stříbrná, kterou ještě z mistrovství Evropy nemám, nezlobila bych se.

Reklama