Hlavní obsah

Předseda olympijského výboru Kejval se zkusí dostat do MOV

Praha

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval se zkusí prosadit do Mezinárodního olympijského výboru. Dopis s jeho nominací poslal již v březnu šéf Evropského olympijského výboru. Nejdříve by mohl být Kejval zvolen za rok při zasedání MOV v rámci olympijských her v Riu de Janeiro.

Foto: ČOV

Předseda ČOV Jiří Kejval

Článek

"My jsme hned na začátku říkali, že se musíme vrátit na mapu sportu," řekl Kejval po dnešním zasedání ČOV v Praze. "Já si myslím, že je to klíčové. Tam se rozhoduje, kde se budou pořádat olympiády, a my tam nemáme svého zástupce."

Podle Kejvala je aktuálně okolo 80 nominací do MOV. Uvědomuje si tak, že jeho zvolení může trvat roky. "Když to bude kratší, budeme jenom rádi. Musíme ukázat, že chceme pracovat a máme zájem pomáhat mezinárodnímu olympijskému hnutí. Za zásluhy nás nikdo nominovat nebude. Pravidla, kdo se dostane, nejsou jasně stanovená. Musíte být ve správný čas na správném místě," dodal.

Posledním českým stálým členem v MOV byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastce Věra Čáslavská, která ovšem před 14 lety rezignovala ze zdravotních důvodů. V MOV zasedal v komisi sportovců oštěpař Jan Železný, kterému skončil osmiletý mandát v roce 2012. Od té doby mezi sportovce neúspěšně kandidovaly oštěpařka Barbora Špotáková a slalomářka Šárka Strachová.

Kejval už tuší jméno sportovce kandidáta

"Určitě budeme stavět dalšího kandidáta na Rio a budeme se snažit, abychom se se sportovcem prosadili," řekl Kejval. Má i představu, kdo ze sportovců by měl zkusit štěstí. O nominaci ale rozhodne komise sportovců ČOV. "Možná ani nezáleží na tom, aby to byl pětinásobný olympijský vítěz, ale co je schopen sportovec dát olympijskému hnutí. Chce se od něj, aby byl aktivní a dokázal se prosadit," řekl Kejval.

Od svého zvolení do čela ČOV Kejval rozhýbal zahraniční politiku výboru. Výsledkem je jeho nedávné jmenování do Komise pro marketing a nové finanční zdroje Asociace národních olympijských výborů (ANOV). "Podařilo se nám prosadit se s projektem olympijských parků. Až nás to mile překvapilo," řekl Kejval.

Češi oslovili MOV a národní výbory realizací olympijského parku, který během loňských zimních her v Soči přilákal na pražskou Letnou skoro 400 tisíc fanoušků. "Ambice, jak jsme se o tom v Lausanne domlouvali, je, aby se v průběhu olympijských her konalo sto parků na celém světě. To by bylo něco," zasnil se Kejval.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články