Hlavní obsah

To byla fuška. Šampión Kličko porazil Jenningse až na body

New York/Praha

Boxer Vladimir Kličko uhájil svou jedenáctiletou neporazitelnost a zůstal mistrem světa. Ukrajinec však zvítězil nad americkým vyzyvatelem Bryantem Jenningsem až na body. Houževnatého soupeře v Madison Square Garden porazil 3:0. Kličko tak obhájil mistrovské pásy organizací WBA, IBF, WBO a IBO v těžké váze.

Foto: Brad Penner, Reuters

Výhra Klička byla očekávaná, avšak předpokládalo se, že přijde dřív.

Článek
Fotogalerie

Devětatřicetiletý Kličko se vrátil do newyorské Madison Square Garden po sedmi letech a ve svém 67. zápase v profiringu byl výrazným favoritem. O devět let mladší a dosud neporažený Američan mu však bez větších problémů vzdoroval celých dvanáct kol. Oproti předešlým vyzyvatelům působil jako přelud.

„Byl opravdu dobrý vyzyvatel, dobrý soupeř," řekl Kličko po zápase o Jenningsovi, jenž s boxem začal teprve před šesti lety. „Býval by porazil leckterého boxera ze špičky těžké váhy," mluvil Ukrajinec uznale.

Jennings už před soubojem tvrdil, že hodně pracoval na defenzivní taktice, díky níž by neměl schytávat tolik Kličkových pověstných předních úderů. To se mu i dlouhou dobu dařilo. Američan se Kličkovi hodně tlačil na tělo a snažil se jeho úderům vyhýbat aktivní prací nohou a trupu. Velkého rozpětí (většího než má Kličko) naopak využíval při svých úderech.

„Moje pravá ruka je OK, Jen mi ji Bryant nedovolil použít tak, jak jsem chtěl," přiznal šampión po zápase.

Na Kličkovo „ocelové kladivo" čekalo 17 tisíc diváků marně. V desátém kole byl Ukrajinec dokonce potrestán odebráním bodu za klinčování (držení soupeře). Přesto bylo zřejmé, že aby Jennings ukrajinského obra porazil, musel by ho knokautovat. Jeho nástup do posledního kola byl tak o to urputnější. Kličko si však situaci pohlídal. Výrok rozhodčích byl nakonec jednoznačný (119:109, 116:111, 116:111).

„Pokaždé když jsem začal pracovat, tak mě držel," stěžoval si Jennings. „Myslím, že tolerance rozhodčích neměla být taková," odkazoval americký boxer k situaci v 10. kole.

Mladší z ukrajinské bratrské dvojice zůstává i v devátém roce své vlády neporažený. Jeho dalším soupeřem bude v září pravděpodobně 206 centimetrů vysoký britský obr Tyson Fury.

Reklama

Související témata: