Hlavní obsah

Protekci v Riu sehnal, dobré dojmy si z dějiště olympiády také přivezl

Praha

Protekci v olympijském Riu sehnal, což je podstatné. „To já ne, to Martin Doktor se při předchozí inspekční cestě do dějiště letní olympiády domluvil s šéfem budoucí olympijské vesnice v Barra, že nám nabídne to nejvýhodnější ubytování. Co nejblíž jídelny a autobusu,“ nepřičítá si předseda ČOV Jiří Kejval zásluhy, které by se na něho za čtrnáct měsíců od českých reprezentantů hrnuly. „Bydlet na takovém místě je skutečně terno. A my ho máme slíbené, protože šéfem vesnice je Američan s českými kořeny. Jeho maminka od nás pochází a on mluví dobře česky,“ uvádí věci na pravou míru Kejval.

Olympijské Rio de Janeiro.Video: Zdeněk Pavlis (Rio de Janeiro), Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Stačil navštívit nejen olympijskou vesnici, kde už se jedenatřicet sedmnáctipatrových budov tyčí k nebi, ale prohlédl si i většinu sportovišť, na nichž by měly příští rok v srpnu probíhat boje o medaile.

Brazilci potřebují adrenalin

„Jsem optimistou. Maracaná, Copacabana, ale i olympijský park ve čtvrti Barra, to vše mají Brazilci pod kontrolou," dementoval Kejval zvěsti přicházející zpoza oceánu. O stavbách, které jsou ve značném časovém skluzu, o penězích, jichž se pořadatelům olympiády žalostně nedostává, o zmatcích a zdržení, které přípravu her provází.

„Já měl naopak z výstavby vesnice i třeba olympijského parku velice dobrý dojem. Jsem přesvědčený, že se všechno stihne. Už třeba proto, že Brazilci sami o sobě tvrdí, že jsou jako sportovci. Potřebují v žilách cítit stoupající hladinu adrenalinu, aby mohli začít finišovat," svěřoval se Kejval s poznáním, k němuž v Riu přišel.

Jen z posledního ze čtyř center olympiády odjížděl se smíšenými pocity. „Moc pyšný jsem na kanál pro vodní slalomáře, který navrhoval největší odborník na světě profesor Jaroslav Pollert a jehož model postavili a dopředu vyzkoušeli na stavební fakultě ČVUT v Praze. V Deodoře toho zatím z 250 metrů dlouhého kanálu není moc vidět, ale organizátoři mě ujišťovali, že už letos na podzim se tam budou v umělých divokých peřejích konat první soutěžní testy," chválil předseda Českého olympijského výboru práci Pollerta, která si získala už takový věhlas, že spolupracuje i na přípravě umělého kanálu pro další olympiádu v Tokiu.

V Deodoro by mohly problémy nastat

„Se sportovišti v centru Deodoro by mohl nastat problém. Třeba střelnice nebo některé další stavby jsou tam zatím jen v náznacích, a přitom by na nich měly už letos probíhat zkušební závody. Velký problém pak vzniká s jezdeckými soutěžemi. V Brazílii se veterináři potýkají s infekcí ohrožující koně, takže koně na olympiádu se budou muset dovézt z Evropy a všechny soutěže budou probíhat za přísných karanténních opatření," dovezl z Rio de Janeira informaci, která na starý kontinent zatím nedorazila.

Zato o problémech s vysokou mírou kriminality, s níž se Deodoro potýká, se dobře ví. „Ale je to tradiční vojenská oblast, vojáci jsou zapojeni i do organizace, takže předpokládám, že vše zvládnou," přiznal Kejval. V tomto olympijském centru bude soutěžit celkem v 11 sportovních odvětvích - od horských kol, vodního slalomu, sportovní střelby až třeba po jezdectví, moderní pětiboj, pozemní hokej či sedmičkové ragby, jež bude mít na olympiádě premiéru.

Potíž by mohla nastat i se soutěžemi veslařů a kanoistů na Lago Rodrigo v samém centru Ria, o závodech jachtařů v zátoce Guanabara nemluvě.

Úžas i vystřízlivění u laguny

„Na jezero jsem se samozřejmě jel podívat, protože pro mě jako bývalého veslaře jsou vodácké soutěže vždy a všude srdeční záležitostí. Úžasná lokalita... Pár set metrů od Cocabany a Ipanemy, z Corcovada bude sportovcům žehnat Kristus, prostě úžasná scenérie. Bavil jsem se na toto téma se spoustou veslařských pamětníků a shodli jsme se, že na podobně nádherném místě se nikdy o medaile nesoutěžilo," rozplýval se Kejval, aby ho pohled na vody jezera promptně vrátil na pevnou zem.

Počátkem dubna totiž postihla jezero propojené s mořem úzkým kanálem ekologická katastrofa. Přes 32 tun ryb při ní uhynulo, následky jsou patrné dodnes... „Poslední vysvětlení zní, že se do laguny dostalo při extrémním přílivu příliš slané vody, a proto určité druhy ryb uhynuly. Ekologická katastrofa vyděsila všechny natolik, že se chystají opatření, aby se něco podobného neopakovalo. Brazilci mě ujišťovali, že v kanálu instalují obří membránu, která zamezí tomu, aby se do jezera už nikdy nedostalo tolik mořské vody, jako teď v dubnu."

Podobná opatření budou ale stát peníze, na který doplatí původní velkorysý projekt počítající s vybudováním tribun pro deset tisíc diváků přímo na hladině jezera.

Olympiáda plná euforie

„Byl to úžasný koncept... Závodníci by vjížděli do obrovské arény na pontonech a na posledních tři sta metrech by byli v přímém kontaktu s diváky. Nikdy v minulosti tady něco podobného nebylo! Jenže bohužel, plány jsou seškrtané, projekt zredukovaný, takže namísto dvou tribun kolem cíle poplave na hladině jen jedna a s poloviční diváckou kapacitou. I tak to ale bude něco úžasného," popisuje Kejval změny, k nimž došlo.

Přitom ke změnám dějiště jachtařských soutěží se Brazilci nemají, i když zátoka Guanabara připomíná spíš stoku než mořskou hladinu.

„My se tam nedostali, ale stačila cesta na letiště kolem laguny, která páchla podobně jako záliv. Přitom by nebyl problém posunout dějiště jachtařských soutěží víc na moře nebo blíže ke Copacabaně, kde je už oceán čistý," nechápal předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, proč Brazilci tolik lpí právě na Guanabaře.

„Ale přes tyto výhrady jsem optimistou, protože jak jsem Rio a hlavně Brazilce poznal, bude to olympiáda plná euforie a nezapomenutelných zážitků. Proto radím, kdo můžete, do olympijského Ria se příští rok v srpnu vydejte. Budete na něj vzpomínat celý život," radí Kejval.

Reklama