Hlavní obsah

Zřejmě někomu vadím, řekl po diskvalifikaci Kostelecký

Maribor

Nevídaná věc se stala v úterý českému brokovému střelci Davidu Kosteleckému v disciplíně trap na mistrovství Evropy v Mariboru. Po dvou odstřílených položkách, v níž pouze jednou chybil, mu rozhodčí převážili patrony a diskvalifikovali jej pro jejich nadváhu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Střelec David Kostelecký.

Článek

Co se vlastně stalo?

Přišel rozhodčí a vzal patronu, měla nadváhu. Přišel po druhou kontrolní a ta byla také přes limit. Hned mě diskvalifikovali. Neměl jsem šanci se bránit, cokoliv vysvětlit.

O kolik byly patrony těžší?

Limit je 24 gramů, ale tolerance umožňuje půl gramu navíc. Jedna patrona vážila 24,6 gramu a druhá 24,7 gramu. To znamená jeden nebo dva borky tam byly navíc. Ty ale nic neřeší.

Může obsah a váhu patron střelec nějak ovlivnit?

Nemá šanci! Musel bych každou patronu otevřít, vysypat obsah a zvážit. Pochopitelně už bych ji nikdy nezavřel. Od výrobce dostanu bedny s desítkami tisíc patron na závody i tréninky. Denně jich vystřílím i víc než dvě stovky. Opravdu s tím nic neudělám.

Už jste měl s patronami problémy?

Při závodě ne, ale letos jsem byl dvakrát upozorněn, že určitý typ nesmím používat. Výrobce ho nahradil jiným. A problém nakonec byl až tady.

Jak dlouho s těmito patronami střílíte?

Jsou speciálně vyrobené pro mne, už to je deset let. Vyhrál jsem s nimi olympiádu, získal spoustu medailí. Letos jsem zvítězil ve dvou závodech Světového poháru a vybojoval účastnické místo pro olympijské Rio. Do letoška nebyl problém.

Už jste mluvil s výrobcem?

Samozřejmě a je z toho zděšený. Jedná se o tradičního výrobce střeliva. Poslali rozhodčím certifikát ke konkrétní sérii, s níž jsem střílel, vše bylo v pořádku.

Čím si to vysvětlujete?

Zřejmě vadím někomu z vlivných soupeřů nebo svazů. Letos jsem vyhrál dva Světové poháry, někomu to vadí. Nebylo by to nic divného. Výrobce tvrdí, že se jedná o konkurenční boj. Asi na tom něco bude.

Setkal jste se už někdy s diskvalifikací kvůli váze patron?

Párkrát, ale mne potkala až v Mariboru. Tady diskvalifikovali také italskou juniorku Di Marziantoniovou v semifinále skeetu. Zažil jsem ale i situaci, kdy jiná italská závodnice střílela s patronami, které vážili 26,4 gramu, to už jsou desítky broků navíc, což může hrát roli. Nechali ji závod dostřílet s jinými patronami. Nediskvalifikovali ji. Se mnou se nikdo nebavil.

Co teď budete dělat?

Ve středu jedu do Itálie za výrobcem. Budeme problém hned řešit a chystat novou sérii pro mistrovství světa. Výrobci věřím, jsem s patronami spokojený. Určitě problém vyřešíme.

Reklama

Související témata: