Hlavní obsah

Plavci s handicapem se v Soči neztratili

Praha

Minulý týden se ve sportovním centru Jug Sport v Soči odehrály Světové hry Mezinárodní organizace pro sportovce s tělesným postižením (IWAS), které měly na programu atletiku, lukostřelbu, páku, para-taekwondo, plavání a stolní tenis. Všechny sporty se konaly v Soči vyjma plavání, které našlo útočiště v Krásné Poljaně.

Foto: ČSTPS

Tomáš Hlavinka (uprostřed) vybojoval v Soči zlato v závodu na 50 m prsa.

Článek

Českou republiku reprezentovalo celkem 16 sportovců v plavání a jeden z nich se pilotně zúčastnil i soutěže v páce. Plavci přivezli šest medailí. Zlato získali Tomáš Hlavinka na 50 m prsa a Vendula Dušková na 100 m volný způsob, která se ještě navíc dvakrát ozdobila stříbrem na 100 m prsa a 400 m volný způsob. Bronz ve výborném čase vybojovala Anežka Floriánková na trati 100 m znak. Bronz Víti Šaška na 200 m polohový závod byl spíše utrpěnou medailí, poněvadž plavci se v jeho třídě SM6 sešli pouze 3 a překvapivě dostali všichni medaili.

„Šlo o cenný ostrý test pro plavce aspirující na účast na paralympiádě v Riu a zároveň šlo o závodní zahraniční premiéru pro plavce z rozvojového programu. Obojí naplnilo vrchovatě svůj účel," poznamenal šéftrenér plavání Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) Jan Nevrkla.

Součástí her byla valná hromada IWAS. ČSTPS zůstává i nadále řádným členem IWAS a představil delegátům valné hromady návrh na začlenění ČSTPS do ČATHS (České asociace tělesně handicapovaných sportovců), které by ukončilo již jedenáct let trvající dvoukolejnost ve sportu tělesně postižených a převedl by automaticky členství v IWAS na ČATHS. ČSTPS doufá v brzké sloučení obou organizací pro sport tělesně postižených.

„Dvoukolejnost ve sportu tělesně postižených v ČR situaci hodně komplikuje a doufám ve velice brzké sjednocení obou organizací. Po obnovení jednoty by účast na soutěžích tohoto typu a především finanční podpora všech sportů měla být rozhodně kvalitnější. I tak považuji výpravu za úspěšnou a 13. místo v hodnocení zemí to dokladuje," hodnotila hry předsedkyně ČSTPS Radka Kučírková.

Reklama

Související témata: