Hlavní obsah

Je to Nikas! Dopingové podezření se týká vítězného koně z Velké pardubické

Praha
Aktualizováno

Dopingový případ z Velké pardubické se týká vítězného Nikase. Serveru isport.cz to potvrdil žokej Dušan Andrés, jehož kůň Čáriray měl také pozitivní test. Oba koně připravuje trenér Stanislav Popelka. Vypadá to, že 125. ročník slavného dostihu bude zapsán do historie jedinečně. A žokej Marek Stromský, který vedl Nikase, dál bude čekat na triumf ve VP. A bude mít dál pověst smolaře...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Triumfální gesto Marka Stromského v sedle vítězného Nikase v cíli 125. ročníku Velké pardubické.

Článek

"Mluvil jsem s panem Popelkou, jsou pozitivní," uvedl Andrés pro isport.cz. Jím vedený Čáriray měl rovněž pozitivní test vzorku A po triumfu v Křišťálovém poháru.

Pokud potvrdí výsledek testu i kontrolní analýza vzorků B, hrozí oběma koním diskvalifikace. "Nechávají testovat béčko, ale podle mě, když bylo pozitivní áčko, tak to béčko jen potvrdí. Je to stejný vzorek. Zarazilo mě to a zaráží doteď. Nevěřím tomu, že by v tom byl z trenérovy strany nějaký úmysl. Nevím. Nezdá se mi to," cituje server dále Andrése. Zdá se, že s diskvalifikací je smířen.

Žokej Stromský si tak v sedle Nikase podruhé v kariéře zkusil, jaké to je projet coby vítěz cílem Velké pardubické. Podruhé zřejmě o pocit z triumfu přijde. Teď s větším zpožděním než v roce 2008, kdy vyhrál s Amant Grisem, ale záhy byli diskvalifikováni pro chybné objetí točného bodu.

"Je mi jej (Stromského) strašně líto. Že má Velkou takhle zakletou. Teď vyhrál, alespoň si užil ceremoniál, ale tohle mě strašně mrzí," řekl Andrés.

Jockey Club se zatím k případu vyjádřit nechtěl

Zprávy o tom, že dva vzorky z víkendu, během kterého se jela 125. Velká pardubická, jsou pozitivní, se objevily už včera.

Jockey Club se jako nejvyšší autorita turfu v České republice k případu nechtěl vyjádřit. "Jsou to nepodložené informace," řekla ČTK Martina Krejčí ze sekretariátu Jockey Clubu ČR s tím, že v pátek bude zveřejněno prohlášení.

Podobně reagoval trenér Stanislav Popelka, který Nikase připravuje ve stáji Srdéčko ve Hvozdu na Olomoucku, a řekl, že se nesmí vyjadřovat.

Prezident Jockey Clubu Jiří Charvát do prozkoumání vzorku B, což trvá zpravidla kolem tří týdnů, bere doping jako neprokázaný.

Kofein nepovolenou látkou?

Andrés Popelku zná léta. Na statku Srdéčko kdysi i žil. "Pan Popelka je člověk, který používá selský rozum. Nevěřím, že chtěl vědomě koním něco podat kvůli výkonnosti. Mluvili jsme spolu - není si vědomý toho, že by něco udělal špatně."

Objevily se spekulace, že nepovolenou užitou látkou je kofein. "Vím, že bral nějaké krmení z Polska. A já vím, že co je polský, to je špatně," řekl Andrés podle isport.cz.

Ve 125. Velké pardubické skončil za Nikasem na druhém místě Ribelino s Pavlem Kašným a třetí byl Zarif s Josefem Bartošem. Čáriray vyhrál hlavní dostih předchozího dne před Adiutantem s Jaroslavem Myškou.

O případném postihu bude rozhodovat Pořádková komise Jockey Clubu. Její předseda Otakar Nový řekl, že zatím o případu nic neví. "Je to v rovině spekulací a musíme počkat na vyjádření zodpovědných. Komise se k tomu dostane až ve chvíli, kdy bude na stole potvrzený doping a Jockey Club podá podnět k řešení," řekl Nový.

Majitelem Nikase je Petr Kupka, který vlastní stáj Castor. Vzhledem k tomu, že v Česku antidopingová laboratoř pro dostihy není, jsou vzorky zkoumány pravděpodobně v Kolíně nad Rýnem. Nikasovo vítězství ve slavném dostihu vyneslo jeho majiteli prémii dva milióny korun. Pokud se doping prokáže, je diskvalifikace koně automatická a přijde o všechny vyhrané prémie. "A součástí sankcí je zpravidla i distanc koně na nějakou dobu," řekl jeden z autorů českého Dostihového řádu Pavel Viceník Radiožurnálu. "Velká část případů je, že trenér špatně odhadl nějakou medikaci, takže to nemusí být vždycky úmysl," řekl.

Dostihový spolek, který pořádá Velkou pardubickou, v prohlášení uvedl, že žádné povinnosti nezanedbal. "Zcela logicky nemůže být zodpovědný za chování realizačních týmů. Pokud se podezření z dopingu potvrdí a vzniklá situace bude nadále gradovat a poškozovat dobré jméno pardubických dostihů, zváží Dostihový spolek a.s. právní kroky," stojí ve zprávě, kterou ČTK zaslala PR manažerka spolku Kateřina Nohavová.

Reklama