Hlavní obsah

Příběh Furyho: Z předčasně narozeného chudáčka je mistr v těžké váze

Boxerský svět je na nohou. V sobotu pozdě večer vzešel z duelu Vladimira Klička s Tysonem Furym nový král těžké váhy. Osmadvacetiletý Brit je po jedenácti letech prvním boxerem, který zdolal 39letého Ukrajince a za odměnu obdržel čtyři pásy šampióna profesionálních organizací WBA, WBO, IBO a IBF. Je to paradox. Mistrem v těžké váze se stal muž, který se narodil o tři měsíce dříve, a s váhou 450 gramů mu lékaři nedávali příliš šancí na přežití.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Tyson Fury a jeho reakce po skončení posledního dvanáctého kola.

Článek

"Splnil se mi sen. Půl roku jsem se na to v tělocvičně připravoval. Tomu se vůbec nedá uvěřit," uvedl nadšený Fury po svém největším úspěchu.

Příběh jeho sobotní bitvy je vskutku jak z hollywoodského filmu. Britský bijec v závěru očividně nestačil, ale z posledních sil odolal náporu zkušeného soka, aby získal vítězství na body. A to mu také vyšlo, když všichni tři bodoví rozhodčí určili skóre v jeho prospěch, a to v poměru 115:112, 115:112 a 116:111.

Životní triumf pak mohl oslavit se svým otcem, který byl teprve v únoru tohoto roku propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za to, že při rvačce svého protivníka připravil o oko. Fury starší dokonce musel žádat o speciální povolení, aby směl za synem vycestovat do Düsseldorfu, kde ho podpořil v klíčovém souboji. Právě on mu vybral křestní jméno Tyson podle boxerské legendy Mikea Tysona.

Fury mladší si nabyté popularity očividně užíval už před kláním. Například na jednu z tiskovek přišel v přestrojení za Batmana. „Byla to jen taková zábava, jen jsem chtěl být sebevědomý, mladý a drzý," cituje Furyho BBC.

Mladý Brit se díky triumfu nad Kličkem dostal na úctyhodnou sérii 25 vítězných zápasů a v profesionálním ringu zatím stále nenašel přemožitele.

„Tohle je to nejlepší, co se v divizi těžké váhy událo za poslední roky. Čerstvá mladá krev, navíc s charakterem," projevil na twitteru svou radost Furyho krajan David Haye, rovněž známý profesionální boxer.

Co možná nevíte o Tysonu Furym
Na amatérské úrovni reprezentoval nejen Anglii, ale také Irsko, které je rodnou zemí jeho otce.
Je tátou dvou dětí. S manželkou Paris mají pětiletou dceru Venezuelu a tříletého syna Prince.
Je velkým fanouškem fotbalového klubu Manchester United.
Zdroj: bbc.com

Reklama