Hlavní obsah

Dojemné loučení s legendou. Holubice mířila k nebi, nechyběla ani haka

Tisíce lidí se v pondělí přišly rozloučit s ragbyovou hvězdou Jonahem Lomu, jenž minulý týden náhle zemřel ve věku 40 let. Veřejný smuteční obřad na největším novozélandském stadiónu Eden Park v Aucklandu pro 50 000 diváků vysílaly hlavní televizní společnosti v zemi, rakev nesli bývalí spoluhráči ragbyové legendy. Její památku přišli uctít rovněž členové maorské a tonžské komunity, hráči národního týmu a někdejší studenti z Wesley College předvedli tradiční bojový tanec haka.

Pohřeb ragbisty Jonaha Lomu Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

„Jonahu, byl jsi nesmlouvavým bojovníkem na hřišti a jemný, něžný obr mimo něj. A milující manžel, otec, syn a bratr. Ale ze všeho nejvíc úžasný a milý člověk. Celý svět si Tě bude navždy pamatovat jako nezapomenutelného hráče All Blacks s číslem 11. Odpočívej v pokoji, příteli," pronesl při proslovu jménem rodiny bývalý trenér novozélandského výběru John Hart.

Připomněl rovněž činnost novozélandského sportovního idolu pro charitativní organizace, manželka zesnulého Nadine, jež se obřadu zúčastnila i s oběma syny, šestiletým Brayleym a o rok mladším Dhyreillem, na závěr obřadu vypustila k nebi bílou holubici.

Bez čtyř centimetrů dvoumetrový a 120 kilogramů vážící Lomu se stal první globální ragbyovou hvězdou poté, co zazářil na světovém šampionátu v roce 1995, kde získal stříbrné medaile. Jednalo se dokonce o tom, že se objeví v bondovce Jeden svět nestačí, z čehož nakonec sešlo. V říjnu roku 2007 byl uveden do Mezinárodní ragbyové Síně slávy.

Od roku 1995 trpěl vážným onemocněním ledvin a v roce 2004 podstoupil transplantaci. Před čtyřmi roky se jeho potíže opět zhoršily, musel docházet na dialýzu a čekal na další chirurgický zákrok.

Zemřel náhle 18. listopadu krátce po návratu z Velké Británie, kde sledoval triumf svých krajanů na mistrovství světa v ragby a zároveň plnil své komerční povinnosti. Podle některých spekulací k jeho úmrtí přispěl dlouhý let z Evropy, při němž se mu mohla v těle vytvořit krevní sraženina, jež pak způsobila srdeční selhání.

Soukromý pohřeb je naplánován na 1. prosince.

Reklama