Hlavní obsah

Kličkova éra přinesla boxu nudu i kumšt

Düsseldorf/Praha

Věřil tomu málokdo, o to větší zemětřesení boxerský svět zažívá. Jedenáct let bez porážky zmizelo ve dvanácti kolech düsseldorfského ringu a Vladimir Kličko se ze světel ramp odplížil jako poražený. Co přinesla jeho éra? A skončila vůbec?

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Vladimir Kličko (vpravo) přišel v souboji s Tysonem Furym o všechny mistrovské pásy. Pohled na slavícího Brita nebyl příjemný ani pro jeho bratra Vitalije.

Článek
Fotogalerie

Těžká váha je dlouhodobě považována za nejprestižnější boxerskou kategorii. Ali, Frazier, Foreman, Tyson, Holyfield, Lewis, ti všichni k ní přitáhli pozornost i peníze a udělali z ní také velkou show. Od chvíle, kdy začal sjednocovat mistrovské pásy profesionálních organizací sošný Ukrajinec s vysokoškolskými diplomy, se ale mezi provazy vkradla nuda.

„Kličkovy zápasy se mi nikdy nelíbily, z boxerského hlediska jsem si na nich vždycky něco našel, ale chápu fanoušky, kteří na ně nadávali. Z toho pohledu je dobře, že se konečně něco stalo," říká bývalá česká profesionální jednička Lukáš Konečný.

„Změna nebývá na škodu, Kličko boxoval profesorsky, ale neprohrát jedenáct let je umění. Hlavně mě štve, že prohrál s Furym, protože je hromada lepších boxerů a taky bych chtěl na trůnu někoho inteligentnějšího," oponuje někdejší reprezentant a televizní komentátor Marek Šimák.

Kličko se k ničemu se neodhodlal

Souboj s britským obrem přitom začal jako spousta předchozích Kličkových zápasů. „Dvě tři kola se nic nedělo, což je normální, ale ono se nic nedělo ani pak. Kličko se k ničemu nedostával, k ničemu se neodhodlal," myslí si Konečný. „Někdy se špatně vyspíte a prohrajete s jen trochu nadprůměrným soupeřem," povzdechne si Šimák.

Objevily se domněnky, zda úřadující šampión nepodcenil přípravu. Už v dubnovém zápase s Američanem Jenningsem vypadal Kličko unaveně a kdekdo vzpomínal na tvrdý dril Ukrajincova kouče Emanuela Stewarda, který zemřel na podzim 2012.

„Velký rozdíl za poslední tři roky ale nevidím," říká Konečný. „Naopak si myslím, že proti Povětkinovi (říjen 2013) boxoval Kličko výborně. Mluvil jsem i s Ondřejem Pálou, který mu dělal sparing a tréninky on bral naprosto profesionálně, nic neošidil," je přesvědčen Šimák.

Byl v tom Kličkův kalkul?

Roky se ale ošálit nedají, jednou to přijít muselo, vždyť Kličkovi bude na jaře už 40 let. Sice se říká, že těžká váha zraje s věkem, jenže na mladší soupeře rutina stačit nemusí.

I když se mluví o odvetě s Furym, co by v případě Kličkova vítězství následovalo? „Napadá mě i to, že v tom mohl být z Vladimirovy strany kalkul. Teď prohraje a na jaře půjde odvetu s Furym jako svůj poslední zápas a na box se vykašle. A vyhne se tak jiným jménům, o nichž se mluví, že by ho mohla porazit," soudí Konečný. Podle posledních zpráv Kličko o odvetu opravdu stojí.

„Ještě jeden zápas určitě půjde, tohle nebyla rozlučka. Při tom, co dokázal, by měl odcházet jako vítěz," tvrdí Šimák. „Podle mě ale Fury odvetu chtít nebude, začne spekulovat, jestli titul nezpeněžit jinak. Třeba vyprodat Wembley a boxovat tam s dalším Britem Anthony Joshuou, což by nejspíš byl Furyho konec..."

Z rozpačitých reakcí však bylo zřejmé, že Kličkovu víkendovou porážku nečekal ani boxer, ani jeho okolí, ani fanoušci. „Že to nebyl dobrý zápas, je Kličkova chyba. Měl trochu riskovat a přitlačit Furyho, jako v posledním kole," říká Konečný. Pokud by Kličko útočil o dvě kola dřív, psalo by se o dalším velkohubém vyzývateli, který dostal na pamětnou. Místo toho se vedle jména Tyson Fury objevil přídomek: nový profesionální mistr světa v těžké váze.

Přejete si, aby se Vladimir Kličko vrátil na boxerský trůn v těžké váze?
Ano, Furyho by v odvetě porazil
80 %
Ne, Ukrajincovo jedenáctileté kralování stačilo
20 %
Celkem hlasovalo 8248 čtenářů.

Reklama

Související témata: