Hlavní obsah

SPECIÁL 2015: Sportovní rok pozlatila Hejnová i tenistky. Kdo ještě zazářil?

Praha

Obří svátek v podobě olympijských či světového šampionátu ve fotbale se sice v roce 2015 nekonal, sportovní kalendář byl ale i tak událostmi doslova nabitý. Připomeňte si všechny důležité okamžiky i úspěchy českých sportovců v ročence, kterou tradičně sestavila redakce Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Článek

Cinkající Evropa, chudší svět. Taková byla letos bilance českých atletů. Praha v březnu premiérově hostila halové ME a pro zlato si v české metropoli doběhli čtvrtkař Pavel Maslák a mílař Jakuba Holuša. Dálkař Radek Juška si senzačně doskočil pro stříbro a sbírku doplnily bronzové medaile pětibojařky Elišky Klučinové, koulaře Ladislava Prášila a štafety čtvrtkařů. Na srpnovém MS v Pekingu získala zlato „jen" na čtvrtce překážek Zuzana Hejnová, jíž se podařilo překonat vleklé zdravotní potíže a nakonec triumfovala i v Diamantové lize.

Po atletickém šampionátu se České republice dostalo cti hostit i mistrovství světa v hokeji. Svěřencům trenéra Vladimíra Růžičky se touhu po medaili naplnit nepodařilo, po výpadku v semifinále se suverénní Kanadou podlehli v bitvě o bronz výběru USA. Růžička navíc těsně po šampionátu rezignoval kvůli účasti v korupční aféře a jeho místo převzal Vladimír Vůjtek st.

Zástupci nejpopulárnějšího sportu - fotbalisté - si dokázali s předstihem vykopat místo na evropském šampionátu, který bude příští rok hostit Francie. Slušně se dařilo i na klubové úrovni, v Evropské lize odehrály podzim hned tři kluby. Místo v jarní fázi si zajistila Sparta, Liberec nepostoupil, ale hrál o jaro až do posledního zápasu, Plzeň věděla, že skončí ve skupině, již dříve.

Tři tenistky v nejlepší jedenáctce

Úspěšný rok mají za sebou české tenistky. Kromě stálice Petry Kvitové se podařilo proniknout do elitní světové desítky také Lucii Šafářové a Karolína Plíšková zakončila rok na jedenácté příčce žebříčku. Český tým v listopadu obhájil triumf ve Fed Cupu. Šafářová po boku Američanky Bethanie Mattekové-Sandsové vyhrála čtyřhru na Australian Open i French Open, kde hrála i finále singlu. Kvitová se probojovala do finále Turnaje mistryň. Tenisté v Davis Cupu museli zachraňovat účast ve Světové skupině, baráž s Indií ale zvládli.

Výraznou stopu za sebou nechali i zástupci zimních sportů. Stejně jako v předchozích letech se úspěšně mezi světovou špičkou prosazovali biatlonisté v čele s Gabrielou Soukalovou, Veronikou Vítkovou a Ondřejem Moravcem. Nečekané a o to senzačnější stříbro z MS vybojoval v závodu na 50 km běžec na lyžích Lukáš Bauer a medailovou sbírku rozšířila i Šárka Strachová, která si na MS dojela ve slalomu pro bronz.

Výčet všech významných sportovních momentů uplynulého roku je samozřejmě nad rámec tohoto textu. Projděte si všechny okamžiky v ročence Sport.cz!

Reklama

Související témata: