Hlavní obsah

Sáblíková slaví další zlato. Bylo to jedno z nejtěsnějších vítězství, oddechla si

Karel FeltSport.czPrávo

Čtrnácté zlato z mistrovství světa. Ale tentokrát pěkně vydřené. Osmadvacetiletá rychlobruslařka Martina Sáblíková ve čtvrtek vyhrála tři kilometry na světovém šampionátu v ruské Kolomně o pouhých osm setin sekundy. Obhájila tak první z loňských dvou titulů. Ten druhý bude hájit v pátek na pětikilometrové trati. Z jejího hlasu byla v telefonu znát únava.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Zadýchaná Martina Sáblíková po dojezdu závodu na 3000 metrů.

Článek
Fotogalerie

Kam byste zařadila tohle vítězství?

Je jedno z nejtěsnějších a letos i nejtěžších.

Kdy jste uvěřila, že jste světovou šampiónkou?

Těžko se to říká... Když jsem projela cílem a viděla, jak se trenér Petr Novák raduje, pochopila jsem, že Ireen Wüstovou jsem porazila a vedu. Po mně jely ještě dvě dobré ruské závodnice. Po čtvrtém kole jsem ale už věděla, že to dopadne a byla jsem hrozně šťastná.

Věděla jste, kolik ztrácíte na Wüstovou v samém závěru závodu?

Bylo to opravdu hodně těsné, což jsem čekala, ale že až takhle těsné, to opravdu ne. Když mi zazvonili do posledního kola, trenér už mi ani neukazoval čas, ale hnal mě a křičel, až chraptěl, abych jela a jela, že to je těsné, ale můžu závod vyhrát. Nakonec to vyšlo.

Led vypadal hodně špatně. Vadilo vám to?

To vadí každé závodnici. Špatný byl, což mě překvapilo. V Kolomně neupravovali po prvních deseti párech led, což se jinak dělá. Znamenalo to, že jsem jela sedmdesát minut po poslední úpravě a na kvalitě ledu to bylo hodně znát. Byl hodně měkký a těžký. Hala byla plná, takže v ní panovalo strašlivé horko. Na to se ale nechci vymlouvat. Vyhrála jsem, mám zlato a jsem strašně šťastná.

Když jsme spolu hovořili před startem, říkala jste, že tělo si únavu z trojky bude druhý den, kdy pojedete pětku, pamatovat a bude to znát. Nebojíte se, že únava se v pátek silně projeví?

Projeví, protože trojka byla fyzicky náročnější, než jsem čekala. Opravdu jsem se hodně nadřela. Uvidíme, jak budu v pátek večer vypadat. Sice jsem na pětce už dlouho neprohrála, ale proti mně pojedou soupeřky, které trojku nejely a budou odpočaté. Ale nedělám si alibi, samozřejmě, že budu chtít zase vyhrát.

Zlato už máte, takže nebudete tak nervózní?

Nervózní jsem před každým závodem. Pravda ale je, že jsem moc chtěla zlato už z prvního závodu, a to jsem splnila. Teď budu ráda za jakoukoliv medaili. Čekají mě tu i další závody a v každém budu chtít dojet co nejlépe, včetně závodu družstev.

Vyhraje Martina Sáblíková na MS v Kolomně i páteční závod na 5 kilometrů?
Ano
96,8 %
Ne
3,2 %
Celkem hlasovalo 6841 čtenářů.

Reklama