Hlavní obsah

Při hymně jsem si pobrečela, přiznala Sáblíková

Karel FeltSport.czPrávo

Česká ledová královna Martina Sáblíková je na dlouhých tratích neporazitelná. Po čtvrtečních třech kilometrech vyhrála na rychlobruslařském mistrovství světa v ruské Kolomně i páteční pětku a počet zlatých medailí ze světových šampionátů zaokrouhlila na půlkulatých patnáct. V telefonu také působila mnohem svěžejším dojmem, než po čtvrtečním závodě...

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

MArtina Sáblíková na nejvyšším stupínku při medailovém ceremoniálu na MS po závodě na 5 km. Vlevo broznová Irene Schoutenenová, vpravo stříbrná Carien Kleibeukerová.

Článek
Fotogalerie

Jaká pro vás byla pětka čtyřiadvacet hodin po trojce?

Skvěle! Připadá mi to, jako bych žádnou trojku ve čtvrtek nejela. Cítila jsem se mnohem lépe a jelo se mi na rozdíl od čtvrtka mnohem lépe. Skoro mám pocit, že bych si tu pětku dala ještě jednou.

Cítila jste se tak dobře i před závodem?

Právě že ne. Moc jsem si nevěřila, hlavou mi letělo jen to, že když už bych prohrála, tak ať to je se ctí. Trenér Petr Novák a děvčata z družstva vůbec nepřipustili, že bych nevyhrála. Vnímala jsem i podporu z domova. Moc mi to pomohlo. Na start jsem už šla sice zdravě nervózní, ale psychicky v pohodě, i když čas Carien Kleibeukerové byl posazený hodně vysoko. Porazila i Claudii Pechsteinovou. Někdo mi tu ale říkal, že držím rekord dráhy v Kolomně časem 6:53 minuty. To mě také uklidnilo, říkala jsem si, že to bych mohla dát, když už jsem to tady jednou jela. A v samotném závodě se mi jelo super, čas 6:51,09 je můj letos v Evropě nejrychlejší. Navíc Kleinbeukerová ani Schoutenová, které stály na stupních vedle mne, čtvrteční trojku nejely. Byly odpočaté.

Kdy jste začala věřit ve zlatou medaili?

Když na mne trenér Petr Novák zakřičel dvě a půl kola před koncem, že má náskok už dvě a půl sekundy. Abych tohle pokazila, musela bych hodně zpomalit, ale k tomu nebyl důvod. Nohy sice bolely, ale pořád jsem měla na to, abych minimálně držela nasazené tempo. Věděla jsem, že už to nepustím.

Jak jste si užila ceremoniál?

Náramně! Pro mne to byl nádherný závod. Hymna mě hodně dojala, pobrečela jsem ji, ale užila jsem si ji víc než ve čtvrtek, kdy jsem byla únavou skleslá. V pátek jsem si to všechno fantasticky užila a vychutnala.

Ve čtvrtek jste po závodě říkala, že máte splněno, teď tedy po obhajobě zlata i na pět kilometrů máte přeplněno. Budete zbytek šampionátu už odpočívat?

Odpočívat určitě ne. V sobotu jedeme týmový závod s Nikolou Zdráhalovou, Eliškou Dřímalovou a Natálií Kerschbaummayr. Rozhodně jim to nebudu chtít zkazit. V neděli se jede patnáctistovka a závod s hromadným startem. O tom se ještě s koučem pobavíme.

On ale tvrdí, že máte na třetí medaili...

On říká takové věci pořád. Uvidíme.

Reklama