Hlavní obsah

Zápasník Novák měl pozitivní test na meldonium

Aktualizováno

Zápasník Petr Novák měl jako první český sportovec pozitivní test na zakázanou látku meldonium. Tiskový mluvčí Českého svazu zápasu Petr Vurbs v oficiálním prohlášení uvedl, že reprezentant neprošel kontrolou v druhé polovině ledna. Momentálně stále probíhá disciplinární řízení a svaz tak nezná další podrobnosti.

Foto: Svaz zápasu ČR

Zápasník Petr Novák je prvním českým sportovcem, kterému našli zakázanou látku meldonium.

Článek

"Byl to mimosoutěžní odběr při soustředění reprezentace v přípravě na olympijské kvalifikace," prohlásil Vurbs. Sedmadvacetiletý Novák zápasí v řeckořímském stylu ve váhové kategorii do 75 kilogramů, v roce 2014 skončil na mistrovství světa v Taškentu jedenáctý.

"Lék, ve kterém je meldonium obsaženo, mi byl doporučen už při loňských Evropských hrách v Baku jako ochrana srdce ve chvíli, kdy jsem u sebe pociťoval přicházející chřipku, ale potřeboval jsem naplno trénovat před soutěží," řekl Novák. "Nikdy jsem jej neužíval pravidelně, ale v prosinci loňského roku, když jsem se připravoval na lednové soutěže, jsem jej opět užíval během chřipky," přiznal.

Meldonium patří do skupiny dopingových látek, za jejichž zneužití hrozí až čtyřletý zákaz startů. "Osobně mě na celé záležitosti mrzí nejen to, že se mi rozplynul olympijský sen a dost možná to bude konec celé mojí kariéry, ale také špatné světlo, které to vrhá na mou osobu i zápas jako sport. Nejednalo se přitom v žádném případě o jakýkoliv vědomý doping," dodal Novák s tím, že o zařazení meldonia na seznam zakázaných látek neměl dostatek informací.

Světová antidopingová agentura WADA zařadila meldonium na seznam od 1. ledna. Jde o antiischemický lék, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu. Sportovci látku užívali ke zvýšení výkonu, protože buňkám umožňuje kompenzovat nedostatek kyslíku při fyzickém zatížení.

K nejznámějším sportovcům, kteří neprošli testem na meldonium, patří ruská tenistka Maria Šarapovová, plavkyně Julija Jefimovová či rychlobruslaři Semjon Jelistratov a Pavel Kuližnikov. Z dalších zemí měla pozitivní výsledek testu například běžkyně Abeba Aregawiová ze Švédska.

Reklama

Související témata: