Hlavní obsah

Zase se nedočkal. Charme Look vypínal, nemělo cenu riskovat jeho zdraví, vysvětlil Stromský

Pardubice

S obhájcem titulu Charme Lookem cítil velkou šanci ve Velké pardubické konečně triumfovat. Už dvakrát sice proběhl cílem vítězně, jenže v roce 2008 s Amant Grisem neobjel točný bod, takže byl z výsledků vyškrtnutý a o sedm let později mu triumf zase vzala pozdější diskvalifikace Nikase. Ani letos se však vytouženého prvenství nedočkal. Třiačtyřicetiletý žokej Marek Stromský největšího favorita letošního 127. ročníku v závěru dostihu zadržel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Stromský sesedá z Charme Looka, který obhajoval triumf na Velké pardubické. Na těžké trati se ale do cíle nedostal.

Článek
Fotogalerie

Byl to na Charme Looka v neděli těžký dostih?

Nevím, kůň vám to neřekne, ale měl toho plné brýle. Na Anglickém skoku jsem si ještě myslel, že budeme bojovat o vítězství, ale skočili jsme angličák, šli do oranice a před havlákem mě předjelo asi pět koní. Vylezli jsme na trávu a skákali skoro z klusu. Tak jsem neriskoval zranění, bylo to na něj strašně hluboké. Zklamání, ale... holt dneska nejel.

Kdy jste se rozhodl, že ho zadržíte?

Jak jsme vlezli na trávu, tak jsem viděl, že vypíná a nemá sílu skoro skočit. Přede mnou bylo sedm koní, tak jsem si říkal, že nebudu riskovat zdraví koně. Byl tak unavený, že už šel do klusu, nemělo smysl pokračovat.

Trenérka Martina Růžičková tvrdila, že byl i hodně zadýchaný...

Určitě. I proto jsem ho zastavil, nebudu dojíždět koně jen proto, aby se mu něco stalo na posledním skoku. Vím, že ho mají všichni rádi, nemělo smysl pokračovat.

Jak jste prožíval šanci jet v sedle největšího favorita? Bylo to pro vás hodně svazující?

Tolik jsem to zase neprožíval. Vím, jak moc těžký dostih to je a jak se v něm musí všechno sejít. Věděl jsem, že mám dobrého koně a přál si, aby to vyšlo. Ale Velká vám kolikrát ukáže, že všechno je nakonec úplně jinak.

Pořád čekáte na triumf ve Velké pardubické. Věříte, že se ještě dočkáte?

Dokud jezdíte, musíte věřit. Jestli budu jezdit příští rok, tak se zase na to budu připravovat. Určitě to ještě nevzdávám.

Když jste Charme Looka zadržel, blesklo vám hlavou, že se vám letos sen o prvenství znovu rozplynul?

Určitě, to je první, co vás napadne. Když to od vás nečekají, není to takové zklamání jako od největšího favorita, ale musíme se na to dívat střízlivě. Je to Velká pardubická, byl to těžký terén, poctivé tempo.

Je možné, že mu terén opravdu nesedl?

Asi nesedl. Já jsem naopak myslel, že mu bude vyhovovat. Je takový kůň do bahna, ale mýlil jsem se.

Co vám řekla po dostihu trenérka?

Ptala se, jestli bylo v dostihu něco špatně. Já povídal, že si ničeho nejsem vědom. Došly síly, musíme to probrat.

Reklama

Související témata: