Hlavní obsah

Redaktor Práva a Sport.cz Karel Felt získal cenu Oty Pavla

Praha

Prestižní novinářskou Cenu Oty Pavla převzal z rukou předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala redaktor deníku Právo a webu Sport.cz Karel Felt. Cena je udělována za celoživotní propagaci sportu a šíření olympijských hodnot v publicistice, Felt je jejím devátým laureátem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Felt (vpravo) s cenou Oty Pavla po boku předsedy ČOV Jiřího Kejvala.

Článek

V minulosti ocenění převzali například rozhlasoví reportéři Karel Malina a Aleš Procházka či redaktoři České televize Vladimír Drbohlav a Petr Vichnar.

Redaktor i spisovatel

Šedesátiletý Felt pracuje v deníku Právo 39 let, poslední dvě desetiletí je vedoucím sportovním redakce. Zároveň napsal pětatřicet knih včetně bestselleru Rebel o Tomáši Řepkovi.

„Ota Pavel byl výjimečný tím, že jako sportovní novinář a fanoušek měl obrovský přesah mimo sport. A toho si cením i u Karla Felta, jak je vidět třeba na knize Vítězové nad smrtí, kterou sepsal s dcerou Veronikou o osudech sportovců po vážných zraněních, či na publikacích o korupčních kauzách ve fotbalovém prostředí,“ vypíchl Kejval.

Felt, jenž se věnuje převážně fotbalu, motorismu, sportovní střelbě a rychlobruslení, je i dlouholetým členem výboru Klubu sportovních novinářů, kde vede fotbalovou sekci. „A jsem strašně rád, že se ve svých článcích snaží být pozitivní a pomáhat českému sportu,“ ocenil šéf ČOV.

Ota Pavel byl inspirací

„Pro mě je to takové státní vyznamenání pro sportovní novináře. Ota Pavel byl pro mě, ne snad vzorem, protože byl nedostižný, ale určitě inspirací,“ líčil Felt a zavzpomínal na své novinářské začátky.

„Díky patří Ivu Urbanovi, jenž mě přivedl do redakce, Zdeňku Pavlisovi i dalšímu kolegům a samozřejmě také rodině,“ vyprávěl Felt, jehož nejvýraznější sportovní vzpomínky jsou spojeny s olympijskými hrami. „Emotivní byl triumf Kateřiny Neumannové v Turíně 2006, kdy k ní hned za cílem běžela dcera Lucinka. Nezapomenu na oštěpařská zlata Jana Železného či vítězství střelců Kateřiny Emmons a Davida Kosteleckého, kterého znám od jeho sedmnácti let,“ vyprávěl Felt.

„Silným momentem bylo také vítězství Petra Čecha v Lize mistrů s Chelsea v roce 2012, z těch negativních zážitků si vybavím gól Řeků v poslední minutě prodloužení na EURO 2004, to člověk těžko mohl uvěřit, že je konec,“ vzpomínal držitel ceny Oty Pavla.

Reklama