Hlavní obsah

Hlaváčková s Hradeckou vyřadily obhájkyně a na Turnaji mistryň si zahrají o zlato

Istanbul
Aktualizováno

Na Turnaj mistryň se dostaly poprvé v kariéře, hned si na něm ale zahrají o titul. Český tenisový pár Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou zdolal v sobotním semifinále v tureckém Istanbulu americké obhájkyně trofeje Liezel Huberovou a Lisu Raymondovou 7:6 a 6:1. Ve dvouhře si Američanka Serena Williamsová s Ruskou Marií Šarapovovou zopakují finále Turnaje mistryň z roku 2004.

Foto: Petr Horník, Právo

Lucie Hradecká (vlevo) a Andrea Hlaváčková si na Turnaji mistryň zahrají o titul.

Článek

Hlaváčková s Hradeckou budou v nedělním finále hrát s Ruskami Marií Kirilenkovou a Naďou Petrovovou. Těm se podařila odveta za finále letošního French Open a zdolaly italské jedničky světového deblového žebříčku Robertu Vinciovou a Saru Erraniovou 1:6, 6:3, 10:4.

"Bylo to těžké. Jsme nadšené," řekla Hradecká v rozhovoru na kurtu. Letos s Hlaváčkovou třikrát hrály velké finále, ale ve Wimbledonu, na US Open i na olympiádě poslední zápas prohrály. "Uděláme vše pro výhru, protože je hezké postoupit do finále, ale jednou by taky bylo super ho vyhrát," uvedla Hradecká.

České tenistky semifinále výborně začaly, vedly 2:0 a měly brejkbol, který ale nevyužily a kvůli nervozitě a lehkým chybám o set málem přišly. Za stavu 4:5 udělala Hradecká dvě dvojchyby, přesto fedcupové reprezentantky odvrátily dva setboly a dotáhly sadu do zkrácené hry. V té vedly 4:1, ale za stavu 5:6 čelily třetímu setbolu. V tu chvíli jim výrazně pomohla Huberová, která udělala dvě dvojchyby a české hráčky první setbol využily.

Naváže pár na patnáct let starý český triumf?

Obličeje dua přezdívaného H+H rozzářily po prvním setu jejich tradiční úsměvy a uvolnění bylo znát i na kurtu. "Vyhraný první set nám dodal sebevědomí, protože koncovka byla vyrovnaná a ocitly jsme se na hraně," řekla Hlaváčková.

Hlaváčková skvěle prohazovala po lajnách, Hradecká jistě zasahovala na síti a rychle vedly ve druhém setu 3:0. Utkání dominovaly a ve zbytku zápasu už ztratily jen jednu hru. Při prvním mečbolu donutily Američanky chybovat.

Turnaj mistryň ve čtyřhře naposledy vyhrála z Češek Jana Novotná, která v roce 1997 triumfovala s Lindsay Davenportovou z USA, ale ryze český pár nikdy neuspěl. V uplynulých čtyřech letech třikrát ve finále prohrála Květa Peschkeová.

Druhé semifinále rozehrály suverénní výhrou 6:1 v prvním setu favorizované Italky. Ve druhé sadě ale dokázaly s ruským párem držet krok jen do stavu 2:2 a podlehly 3:6. Následný supertie-break už byl jasnou záležitostí a Kirilenková s Petrovovou vyhrály 10:4. Třicetiletá Petrovová již na Turnaji mistryň triumfovala v roce 2004, kdy tvořila pár s Američankou Meghann Shaughnessyovou. Její o pět let mladší spoluhráčka bude hrát rozhodující duel poprvé.

Rusky společně celkově vyhrály čtyři deblové tituly, z toho jeden v letošním roce na turnaji v Miami, kde ve finále zdolaly také Erraniovou s Vinciovou. Ve finále neuspěly celkově třikrát, a to pokaždé v letošním roce.

Serena Williamsová hladce do finále

Světová trojka Williamsová si postup do finále dvouhry zajistila výhrou nad Polkou Agnieszkou Radwaňskou 6:2 a 6:1, dvojka Šarapovová si poradila s první hráčkou světového žebříčku Victorií Azarenkovou z Běloruska 6:4 a 6:2.

Williamsová na turnaji dosud neztratila ani set a do semifinále vstoupila výborně, když získala game hned při prvním podání soupeřky. Následně sice nezvykle prohrála čistou hrou své vlastní a nechala světovou čtyřku vyrovnat na 2:2, jenže poté už o osm let mladší rivalce nepovolila získat ani hru.

Druhý set zvládla vítězka letošního Wimbledonu, US Open a olympijského turnaje ještě jasněji v poměru 6:1. Za hodinu a dvě minuty tak i ze čtvrtého vzájemného duelu s Radwaňskou odcházela jako vítězka.

Páté finále Turnaje mistryň pro Serenu

Na Turnaji mistryň si Williamsová zahraje své páté finále, ta předchozí zvládla s padesátiprocentní úspěšností: v letech 2001 a 2009 zvítězila, v letech 2002 a 2004 prohrála.

Úvod duelu Šarapovové s Azarenkovou připomněl první semifinále, Ruska však za stavu 2:2 získala klíčový brejkbol a výhodu si udržela až do konce. Ve druhé sadě se už dostala do vedení 4:0 a k brejkbolu, světová jednička ho však odvrátila a místo nepříjemného "kanára" podlehla 2:6.

Vítězka letošního French Open Šarapovová byla ve finále Turnaje mistryň dosud dvakrát. Před pěti lety nestačila na Belgičanku Justine Heninovou, zato jediný triumf si připsala právě proti Williamsové. Tu však od té doby nezdolala a na svůj třetí triumf ve vzájemném duelu čeká již osm let a osm zápasů. Naposledy s Američankou prohrála ve finále olympijské dvouhry.

Hned po skončení nedělního finále v Istanbulu bude Šarapovová spěchat do Prahy, kde ji v pondělí v O2 areně čeká exhibice s Petrou Kvitovou.

Federer v Basileji o titul s Del Potrem

Švýcar Roger Federer postoupil na domácím turnaji v Basileji posedmé za sebou do finále. V semifinále porazil Paula-Henriho Mathieua 7:5, 6:4 a jediný úspěch ho dělí od šestého titulu. V cestě mu bude v neděli stát druhý nasazený Argentinec Juan Martín del Potro, jenž vyřadil dalšího Francouze Richarda Gasqueta.

První hráč světového žebříčku potvrdil, že se mu v rodném městě daří. Jeho sérii triumfů, kterou započal v roce 2006, přerušil v roce 2009 ve finále jen Srb Novak Djokovič. Mathieu dnes se Švýcarem svedl vyrovnanou bitvu, jedno prohrané podání v každém setu ale rozhodlo o tom, že ani na šestý pokus proti Federerovi neuspěl.

Majitel 17 grandslamových titulů navíc zásluhou dnešního úspěchu postoupil v historických tabulkách v počtu vyhraných zápasů na čtvrté místo, o něž se nyní s bilancí 875 vítězství dělí s Johnem McEnroem. V neděli se na legendárního Američana může dotáhnout i v počtu titulů, zatím jich během kariéry nasbíral 76.

S Del Potrem se Federer utkal dosud patnáctkrát, jen dvakrát v roce 2009 odešel poražen. Naposledy na sebe narazili v semifinále olympijského turnaje v Londýně, kde švýcarský favorit vyhrál v rozhodujícím maratonském třetím setu 19:17.

Ferrer si zahraje ve Valencii o šestý letošní titul

Španěl David Ferrer si zahraje finále domácího turnaje ve Valencii. Pátý hráč světového žebříčku, který by v případě absence Rafaela Nadala měl být od 16. do 18. listopadu jedničkou národního týmu ve finále Davisova poháru proti českým tenistům v Praze, se o titul utká s Ukrajincem Alexandrem Dolgopolovem.

Třicetiletý Ferrer letos vyhrál již pět turnajů, ve finále neuspěl jen v dubnu v Barceloně proti Nadalovi. Postup si zajistil v duelu proti Chorvatovi Ivanu Dodigovi až po třísetové bitvě, kterou vyhrál 6:4, 6:7, 6:1.

Ferrer pochválil svého soka především za servis a vyčítal si prohraný tie-break druhé sady. "Byl to komplikovaný zápas, skvěle podával a já to kvůli tomu měl opravdu těžké. Na druhý set jsem se snažil zapomenout a ve třetím hrát víc vyrovnaně, každý brejk by byl klíčový," řekl. Jednadvacátý hráč světového žebříčku Dolgopolov si vítězství 6:4 a 6:2 nad Rakušanem Jürgenem Melzerem zajistil už za 74 minut. Zahraje si v neděli své páté finále v kariéře a v případě úspěchu přidá druhý letošní titul k srpnovému triumfu z Washingtonu.

Turnaj mistryň v Istanbulu (tvrdý povrch, dotace 4,95 miliónu dolarů):
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (3-USA) - A. Radwaňská (4-Pol.) 6:2, 6:1.
Šarapovová (2-Rus.) - Azarenková (1-Běl.) 6:4, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Huberová, Raymondová (3-USA) 7:6 (8:6), 6:1.
Kirilenková, Petrovová (4-Rus.) - Erraniová, Vinciová (1-It.) 1:6, 6:3, 10:4.
BASILEJ - muži (tvrdý povrch, dotace 1 934 300 eur):
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Mathieu (Fr.) 7:5, 6:4
Del Potro (2-Arg.) - Gasquet (3-Fr.) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - semifinále:
Nestor, Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Bracciali, Čermák (It./ČR) 6:3, 6:4.
VALENCIE - muži (tvrdý povrch, dotace 1,424.850 eur):
Dvouhra - semifinále:
Ferrer (1-Šp.) - Dodig (Chorv.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:1
Dolgopolov (Ukr.) - Melzer (Rak.) 6:4, 6:2.

Reklama