Hlavní obsah

Šarapovová předvedla svou třídu a poradila si s českým dvojblokem

Praha
Aktualizováno

Skoro osm tisíc diváků v O2 areně, jako předkrm Jaromír Jágr, oštěpaři Jan Železný i Vítězslav Veselý a hned po nich jedna z největších celebrit současného světového sportu. Marii Šarapovové čelil při exhibici Advantage Tennis V. český dvojblok Petra Kvitová, Lucie Šafářová. A neuspěl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Česká tenisová jednička Petra Kvitová (vlevo) podává u sítě ruku své přemožitelce v exhibici, Rusce Marii Šarapovové

Článek
Fotogalerie

Druhá hráčka světa přiletěla rovnou z Turnaje mistryň, kde v neděli absolvovala finále se Serenou Williamsovou. V Praze šla pozdravit nemocné děti, odpovídala na tiskovce, vyrazila do centra a večer předvedla publiku něco ze svého umu, díky němuž v letošním roce zkompletovala kariérní grandslam.

Odpoledne si společně se soupeřkami naplánovala exhibiční strategii. Šarapovová dokonce navrhovala, že by si ve třech měly zahrát obíhačku. „Já chci hlavně nějak přežít," tvrdila Kvitová, kterou trápí nachlazení.

Jágr džentlmen

Ještě před začátkem hlavního chodu Jágr ukázal, že má v ruce větší ránu než oštěpařští mistři a praštil do míčku rychlostí 136 km v hodině. Papírovou figurínu Šarapovové ovšem netrefil, tu si odnesl Veselý. „Já jsem prostě vždycky džentlmen," pochválil se Jágr.

Ani jedna ze tří nejdůležitějších aktérek Advantage Tennis v sobě nemá zrovna velký dar bavit. Všechny také dobře věděly, že nevymyslí to, co osvědčení komici Henri Leconte nebo Mansour Bahramí, a tak se do žádných velkých alotrií ani nepouštěly. Kvitová se občas rozhodla hrát obráceným koncem rakety a párkrát se jí tak povedlo umístit míček do kurtu. Jinak to ale ze strany české jedničky velká sláva nebyla.

Kvitová přislíbila zlepšení

Pět dnů před finále Fed Cupu jsou na Kvitové dál patrné příznaky zánětu průdušek, kvůli němuž odstoupila z Turnaje mistryň. Mnohem horší je ale úderová nejistota, která hráčku z Fulneku viditelně sužuje. Ani obávaný forhend není tou zbraní, jež by teď měla srbské soupeřky nějak výrazně děsit. „O víkendu to bude o 100 procent lepší," ujistila Kvitová a tribuny ji po prohraném setu 1:6 vyprovodily do šatny mohutným aplausem.

Šafářová se do světové dvojky pustila s mnohem větší razancí a přesností. Šarapovová také díky tomu předvedla pár ukázek ze svého arzenálu hekání. Asi nejzábavnější moment večera nastal, když si s ruskou hvězdou a českou dvojkou zahrály čtyřhru dvě dobře nachystané školačky.

Šarapovová si pak vzpomněla na svou odpolední větu. „Mám v sobě pokaždé touhu vyhrát," načež Šafářovou přestala šetřit a vyhrála i druhý exhibiční set, tentokrát však jen těsným poměrem 7:6. V ten moment jí začala vymodlená dovolená. „Hrála jsem docela dobře, ale teď nechci několik týdnů o tenisu vůbec slyšet," oddechla si.

Exhibice Advantage Tennis V v pražské O2 areně:
Šarapovová (Rus.) - Kvitová (ČR) 6:1
Šarapovová - Šafářová (ČR) 7:6 (7:4).

Reklama