Hlavní obsah

Murray - Federer 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2Murrayho nezlomil ani Federer. Po pětisetové bitvě si zahraje v Melbourne o titul s Djokovičem

Aktualizováno

Britský tenista Andy Murray má šanci vybojovat druhý grandslamový titul v kariéře za sebou. Svěřenec kouče Ivana Lendla porazil v mimořádně dramatickém semifinále Australian Open světovou dvojku Rogera Federera 6:4, 6:7, 6:3, 6:7 a 6:2 a v Melbourne si zahraje o titul se Srbem Novakem Djokovičem. Po triumfu na loňském US Open tak má šanci ovládnout druhý turnaj „velké čtyřky“.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Vítězný řev Andy Murrayho v utkání s Rogerem Federerem.

Článek
Fotogalerie

Federer celý zápas prakticky jen dotahoval, své zkušenosti ale naplno prodal ve dvou tie-breacích, v nichž nedal soupeři šanci. Jenže i to bylo na Lendlovým drilem psychicky i fyzicky zoceleného Murrayho málo. Nezlomila ho ani situace z koncovky čtvrté sady, kdy byl při svém podání dva míčky od vítězství.

„Samozřejmě jsem hodně šťastný. Byl to hrozně těžký zápas, hodně nahoru dolů. Potěšilo mě, že jsem se dokázal vrátit potom, co jsem ztratil čtvrtý set," radoval se po vítězství Murray.

Britský tenista měl do zápasu výborný nástup. Skvěle podával, výborně se pohyboval a neméně dobře returnoval, zatímco Federer viditelně tahal za kratší konec. Dlouho neměl čím soustředěně hrajícího soupeře překvapit a marně hledal recept na eliminaci strojové hry Murrayho.

První sadu nakonec rozhodla jediná Federerova ztráta podání hned z úvodu zápasu, jenže pětadvacetiletý rodák z Dunblane měl k dispozici hned sedm brejkbolů, soupeři nepovolil ani jeden a po zásluze se ujal po výhře 6:4 vedení 1:0 na sety.

Federer se vrátil do hry v tie-breaku

Jenže ve druhém dějství Federer hru vyrovnal. Dařilo se mu získávat více bodů po prvním servisu k čemuž si pomáhal i úspěšnými náběhy na síť. Vyrovnaná sada nakonec dospěla do tie-breaku, který už byl v režii zkušeného Švýcara.

Nejprve využil do té doby málo vídaných chyb svého protivníka a ujal se vedení 4:1. Murray ale ještě dokázal i díky pomoci jestřábího oka srovnat krok. Za stavu 5:5 ale zvládl situaci mnohem lépe Federer. Murray po svém podání musel hrát těžký volej, na který světová dvojka reagovala famózním bekhendovým prohozem. Hned první setbol Federer využil a zisk sady oslavil vítězným pokřikem.

Murrayho nicméně těsná ztráta setu nijak nenalomila. Průběh třetího dějství opět diktoval on. Švýcar se neubránil zbytečným chybám. Jednu z nich z bekhendu vyrobil i při dalším brejkbolu soupeře a za stavu 2:3 znovu prohrál podání a tím i celý set.

Murray ovládl pátý set

Čtvrtá sada probíhala jako na houpačce. Oba tenisté hned dvakrát prohráli podání. Murray měl přitom jedinečnou šanci zápas doservírovat k vítězství. Za stavu 6:5 byl dva míčky od vítězství.

Jenže Federer vsadil na agresivitu, což se vyplatilo. Skvělým bekhendem po čáře získal brejkbol, který následně díky lehkovážné chybě soupeře využil. Basilejský rodák tak na poslední chvíli odvrátil vyřazení a v následné euforii o šest let mladšího protivníka přejel v tie-breaku jasně 7:2.

Murray se ale podruhé v utkání dokázal po ztrátě setu rychle oklepat. Ustál psychický tlak v úvodní hře rozhodující sady a podržel si podání, což se následně kvůli vlastním chybám nepovedlo Federerovi a Brit se znovu přiblížil vidině finálové účasti.

A tentokrát už šanci nepustil. Dokonce zápas ukončil při podání Federera, s nímž tak srovnal v zájemnou bilanci na 10:10. V Melbourne si tak zahraje o titul potřetí v kariéře.

Australian Open, semifinále mužské dvouhry:
Federer (2-Švýc.) - Murray (3-Brit.) 4:6, 7:6(5), 3:6, 7:6(2), 2:6on-line

Reklama

Pavouk - Australian Open 2013 muži

  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Česká republika Tomáš Berdych
    6 : 1; 4 : 6; 6 : 1; 6 : 4
  • Španělsko David Ferrer Španělsko Nicolas Almagro
    4 : 6; 4 : 6; 7 : 5; 7 : 6; 6 : 2
  • Francie Jeremy Chardy Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 1 : 6; 2 : 6
  • Francie Jo-Wilfried Tsonga Švýcarsko Roger Federer
    6 : 7; 6 : 4; 6 : 7; 6 : 3; 3 : 6
  • Semifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Španělsko David Ferrer
    6 : 2; 6 : 2; 6 : 1
  • Velká Británie Andy Murray Švýcarsko Roger Federer
    6 : 4; 6 : 7; 6 : 3; 6 : 7; 6 : 2
  • Finále

  • Srbsko Novak Djokovič Velká Británie Andy Murray