Hlavní obsah

Azarenková - Li Na 4:6, 6:4, 6:3 Li Na bojovala jako o život, ale na Azarenkovou to nestačilo

Aktualizováno

Ve formě jako hrom hrající Číňanka Li Na nakonec ve finále Australian Open na Viktorii Azarenkovou z Běloruska nestačila a prohrále po velkém boji 6:4,4:6,3:6. Azarenková v Melbourne tak obhájila titul a udržela si pozici první hráčky světa.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Viktoria Azarenková líbá pohár pro vítězku Australian Open.

Článek
Fotogalerie

Hned od prvního míčku bylo jasné, že chce Číňanka zvítězit stůj, co stůj. Přesným prvním servisem ničila agresivní Li Na Bělorusku. Azarenková naopak svá podání často ztrácela. Za stavu 5:3 však Číňanka prohrává svůj servis a umožňuje Azarenkové návrat do hry. Ale jen na chvíli. Několika fantastickými míči bere Li Na Bělorusce podání a za aplausu diváků vyhrává první set 6:4.

Upadla a v hale to zašumělo

Úvod druhého ale čínské hráčce nevychází, prohrává dvakrát hru při svém podání a pouští Bělorusku do brejku na 0:3. Li Na ale zpřesnila hru a snížila na 1:3. Pak ale podklouzla a v hale to zašumělo. Číňanka si nepříjemně poranila levý kotník a musela být ošetřena.

Po několika minutách se vrátila na kurt a zdálo se, že noha drží. Dvěma přesnými zásahy stahuje na 2:3. V další hře dokonce vede při podání Azarenkové 40:0, ale nakonec ji prohrává. Běloruska zavětřila šanci a šla do vedení 4:2. Li Na však zabrala, vyhrála si podání a dostala se na dostřel jednoho gamu.

Číňanka využila několika chyb Azarenkové a prolamuje její podání na 4:4. Chyby se ale nevyhnou ani ji a vzápětí lehce prohrává svůj servis. Nabídla tak za stavu 4:5 podávající Bělorusce výhru druhého setu. Ta ji využila a v sadě zvítězila 6:3.

Stejně jako ve druhém setu bere hned na počátku třetího Azarenková neuvěřitelně chybující Číňance servis. Ta jí to ale hned v následující hře vrací a srovnává na 1:1. Jakoby se jí vracela na raketu jistota, vyhrává Li Na následně své podání a po dlouhé době jde do vedení.

Duel na deset minut přerušil ohňostroj na oslavu tzv. "Australského dne". A zdá se, že pauza neudělala Li Na dobře.

Ošetření číslo dvě

Smůla ji neopouští. Hned po prvním míčku od návratu na kurt Číňanka padá, zase má problémy s levým kotníkem, a musí být ošetřena. Hala jí povzbuzuje jak to jde, ale Azarenková jí prohání po kurtu a Li Na nestíhá. Stav je zase nerozhodný 2:2.

Čínská tenistka se nevzdává, ale úplně jí odchází první podání a Běloruska tyto chyby trestá na 3:2. Azarenková je v laufu a čistou hrou při svém podání nedává Číňance šanci. Li Na sice následně vyhrává svůj servis a stahuje na 3:4, ale servírovat jde Běloruska.

Číňanka se snaží, diváci ji povzbuzují, ale není jí to nic platné. Azarenková zpřesnila své údery a Li Na už nestíhá. Běloruska hru získává a k titulu jí chybí krůček. Te při servisu soupeřky dělá a vítězí 6:3. Obhajoba titulu je na světě.

Azarenková získala druhý grandslamový titul v kariéře. Číňanku porazila popáté za sebou, vůbec poprvé ale na turnajích velké čtyřky. "Byly to dva dlouhé, ale krásné týdny. Chtěla bych toho říct hodně, ale nemám slov. Tohle místo, tahle aréna navždy zůstanou v mém srdci," řekla Azarenková při slavnostním přebírání trofeje na dvorci, kde získala oba své dosavadní grandslamové vavříny.

Vítězka ocenila bojovnost soupeřky

Ocenila, jak Li Na bojovala, i když dvakrát v zápase nepříjemně upadla a musela se nechat ošetřit. "Doufám, že se spolu ještě potkáme v dalších finálových zápasech. A šťastný Den Austrálie," popřála s úsměvem domácímu publiku k dnešnímu státnímu svátku.

"Musím pogratulovat soupeřce, hrála skvěle. Sice jsem finále znovu prohrála, ale už se těším na příští ročník. Hraje se mi tu výborně," řekla Li Na. Při vyhlášení se chvílemi usmívala a chvílemi se jí v očích leskly slzy smutku z toho, že v Austrálii ani napodruhé ve finále neuspěla.

Bryanovi vyhráli Australian Open a mají 13. grandslamový titul

Američtí bratři Bob a Mike Bryanovi vyhráli Australian Open a získali rekordní třináctý grandslamový titul. Čtyřiatřicetiletá tenisová dvojčata porazila v dnešním finále 6:3 a 6:4 nizozemskou dvojici Robin Haase, Igor Sijsling.

Bryanovi loni na US Open vyrovnali rekord australského páru John Newcombe, Tony Roche a dnes právě v jejich vlasti tuto bilanci překonali. Stali se tak nejúspěšnějším mužským deblovým párem historie.

Souboj o titul proti nenasazeným Nizozemcům, jejichž účast ve finále byla velkým překvapením, zvládli Američané úspěšně za 53 minut.

Světové deblové jedničky triumfovaly v Austrálii pošesté. Dále mají čtyři tituly z Flushing Meadows, dva z Wimbledonu a jeden z Roland Garros.

Australian Open
Ženy - dvouhra, finále:
Azarenková (1-Běl.) - Li Na (6-Čína) 4:6, 6:4, 6:3
Muži - čtyřhra, finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Haase, Sijsling (Niz.) 6:3, 6:4

Reklama

Související témata: