Hlavní obsah

Srbsko - Česko 2:3Skvělé! Davisův pohár se vrací domů, tenisový profesor Štěpánek hladce rozhodl

dos, mm, mdSport.cz
Aktualizováno

Davis Cupu vládnou Češi! Tenisová parta vedená Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem na horké půdě v Bělehradě obhájila loňský triumf a ve finále porazila Srbsko 3:2. V první nedělní dvouhře Novak Djokovič podle očekávání porazil Berdycha 6:4, 7:6, 6:2 a vyrovnal. V rozhodujícím pátém duelu se však naplno projevily Štěpánkovy zkušenosti. S grácií tenisového profesora porazil mladého Dušana Lajoviče 6:3, 6:1, 6:1 a stejně jako loni v Praze proti Španělům zajistil zlatý bod.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vítězný český tým. Zleva Radek Štěpánek, Lukáš Rosol, nehrající kapitán Vladimír Šafařík, Tomáš Berdych a Jan Hájek.

Článek
Fotogalerie

Berdych má s Djokovičem krajně nepříznivou bilanci. Po neděli stále platí, že ze 17 vzájemných zápasů vyhrál pouhé dva. V Davis Cupu už se se srbským tenistou střetl v semifinále v roce 2010, kdy prohrál ve čtyřech setech. Srbsko tehdy v soutěži získalo celkový triumf.

Během pátku a soboty nečelil Berdych při svém podání ani jedinému brejkbolu, tentokrát hned dvěma ve čtvrté hře. Oba však údery na hranici rizika odvrátil, dalších čtyř se zbavil v osmém gamu a miláček domácích fanoušků jen vztekle mrštil raketou o zem. Berdych držel s favoritem dlouho krok, až v desátém gamu, který trval bezmála čtvrt hodiny, si ale Srb vypracoval celkem čtyři setboly a poslední z nich po Berdychově nevydařeném stopbalu už využil k zisku první sady.

Ve druhém dějství ubylo delších výměn, oba borci se opírali především o svůj servis. V deváté hře svitla Berdychovi naděje, při Djokovičově podání vedl 40:15 a měl tak poprvé v zápasu šanci na brejk. Srbská dvojka světového žebříčku však nebezpečí odvrátila a set dospěl až do tie breaku. V něm rodák z Valašského Meziříčí vedl 4:2 a 5:4, ale chyba při bekhendovém voleji a vzápětí těsný aut přinesly Djokovičovi setbol. A domácí hrdina jím nepohrdl.

Hned v první hře třetího setu ztratil Berdych své podání, což byla voda na favoritův mlýn. Djokovič mu vzal servis ještě jednou a rychle zápas ukončil.

"Djokovič má vynikající formu, hraje skvěle. Navázal na to, že jeho hra na podzim je skvělá," uznal Berdych v rozhovoru pro Českou televizi. "Od začátku do konce to bylo vyrovnané utkání. Že mě třikrát brejknul, není při jeho kvalitách až takové překvapení. Snažil jsem se s ním vydržet od začátku do konce, bohužel byl lepší."

Zkušený Štěpánek proměnil zápas s bažantem v exhibici

Na tahu tedy byl Radek Štěpánek. Nastoupil proti Dušanu Lajovičovi, 117. hráči žebříčku. Odpadla tak možnost, že by trenér srbského mužstva Goran Obradovič do hry poslal zkušenějšího Ilju Bozoljace ze třetí stovky světového pořadí.

Rozhodující zápas začal velmi nervózně. Štěpánek hned na úvod ztratil své podání, okamžitě si ho však vzal zpět. A zatímco on na druhý pokus svůj servis získal, mladý Srb ne, a tak po gamu, který trval téměř deset minut, šel český tenista do vedení 3:1. Zužitkoval je. Za stavu 5:2 sice nevyužil čtyři setboly, pátý však již při svém podání ano a první sadu získal v poměru 6:3.

Mladý Srb znervózněl ještě víc a hned v první hře druhého setu ztratil podání. Štěpánek hrál pestrý tenis, vychutnával si každý míček rozhodujícího duelu a Lajovič byl nešťastný. Zmohl se na jedinou hru, Štěpánek opanoval druhý set v poměru 6:1.

Srbští fanoušci začali předčasně odcházet z haly, neboť správně tušili, že i třetí set bude exhibicí českého mazáka. Štěpánek sadu vyhrál 6:1 a podruhé v životě zajistil svému týmu klíčový třetí bod!

„Jsme teprve pátý tým, který triumf obhájil, což je úžasné," poukázal Štěpánek. „Prostředí tady bylo velmi složité, ze začátku Radkova zápasu se musely řešit věci, které do sportu ani nepatří. Ale pro domácí muselo být kruté, že jejich diváci ještě před koncem odcházeli. Nebyli jsme doma, ale dohrávali jsme jako doma," podotkl Berdych.

Finále Davisova poháru: Srbsko - Česko 2:3
Djokovič - Berdych 6:4, 7:6 (7:5), 6:2on-line
Lajovič - Štěpánek 3:6, 1:6, 1:6on-line

Reklama

Související témata: