Hlavní obsah

Kvitová - Kumkhumová 2:6, 6:1, 4:6Kvitová utrpěla na Australian Open šokující fiasko. Berdych, Hradecká, Šafářová i Plíšková postupují

Aktualizováno

Bez větších problémů zvládl první kolo grandslamového Australian Open nejlepší český tenista Tomáš Berdych. Kazacha Aleksandra Nedovjesova porazil po setech 6:3, 6:4, 6:3. Do druhého kola postupují také Karolína Plíšková, Lucie Hradecká a Lucie Šafářová. Největší senzací na úkor českého zástupce je vyřazení Petry Kvitové. Nasazená šestka podlehla Luksice Kumkhumové z Thajska 2:6, 6:1 a 4:6.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Zklamaná česká tenistka Petra Kvitová po porážce s Luksikou Kumkhumovou z Thajska.

Článek
Fotogalerie

Berdych se s Nedovjesovovem utkal vůbec poprvé v kariéře. Čtyřiadevadesátý hráč světa kladl českému favoritovi největší odpor v úvodní sadě, kdy si vypracoval jediné dva brejkboly za celý zápas.

Ani jeden však nevyužil. Rodák z Valašského Meziříčí z šesti brejbolů využil v první sadě jediný, což mu ale stačilo na vítězství 6:3. Berdych už v následujících dvou sadách ohrožení svého servisu nedopustil a naopak si trpělivě počkal na zisk soupeřova podání.

Ve druhém kole se český reprezentant utká s Francouzem Kennym De Schepperem, jemuž patří 86. příčka na žebříčku ATP.

Karolína Plíšková vyřadila Francouzku Pauline Parmentierovou po hladké výhře 6:0, 6:1. Úspěšná kvalifikantka Lucie Hradecká se zdržela na kurtu trochu déle, když Chorvatku Donnu Vekičovou porazila 6:3, 6:1. Třísetovou bitvu o postup musela svést Lucie Šafářová, když nad Izraelkou Julií Gluškovou zvítězila 7:5, 3:6, 6:1.

Šafářová se utká ve druhém kole v pikantním českém souboji právě s Hradeckou. Plíšková se střetne se Slovenkou Danielou Hantuchovou.

Kvitová první kolo nezvládla

Kvitová, která na konci minulého roku stabilizovala svoji výkonnost i výsledky, si hned na prvním turnaji velké čtyřky nové sezóny připsala velké fiasko. Nečekaně prohrála až s 88. hráčkou světa.

Zápas, v němž udělala celkem čtyřicet nevynucených chyb a osm dvojchyb, se jí vůbec nepovedl už od samého začátku. Soupeřce nabídla v úvodní sadě hned sedm brejkbolů a málo známá Thajka dva využila k hladké výhře prvního setu 6:2.

Ve druhém ale zlepšila česká favoritka úspěšnost prvního servisu, na kurtu kralovala a po vítězství v sadě 6:1 se mohlo zdát, že se duel obrátí ve prospěch předzápasových předpokladů.

Česká hráčka však byla v rozhodujícím dějství horší. Vyrobila osmnáct nevynucených chyb, dvakrát darovala soupeřce servis a Thajka tak světovou šestku po zásluze vyřadila. Kvitová vypadla v prvním kole grandslamového turnaje poprvé od US Open 2011.

Zakopalová triumf nad Stosurovou nezopakovala

Už v prvním kole vypadl jiný český reprezentant Jan Hájek, jenž nestačil na bosenského kvalifikanta Damira Džumhuru. Prohrál 4:6, 2:6, 1:6.

Podobně dopadla i Klára Zakopalová navzdory velmi dobré formě, kterou si držela před Australian Open. O víkendu hrála pražská rodačka finále turnaje v Hobartu, když v semifinále překvapivě vyřadila domácí favoritku Samanthu Stosurovou.

Jenže stejná hráčka jí v prvním kole v Melbourne porážku oplatila. Sedmnáctá nasazená Australanka zvítězila nad jedenatřicetiletou Češkou 6:3, 6:4.

Blízko senzačního postupu byl i český mladík Jiří Veselý. Proti devatenáctému nasazenému Kevinu Andersonovi už vedl 6:2 a 7:6. Jenže zkušený Jihoafričan dokázal zápas proti o více než šedesát příček hůře postavenému Čechovi otočit, když následující sady vyhrál třikrát 6:4.

Po obrovské bitvě se rozloučil s dvouhrou v Melbourne také Lukáš Rosol. Nad světovou osmnáctkou Tommym  Robredem vedl 2:1 na sety. Nakonec ale se španělským tenistou prohrál i druhý vzájemný zápas v kariéře, tentokrát až po dramatickém pětisetovém duelu 1:6, 7:6, 6:3, 5:7, 6:8, přestože v pátém setu měl tři mečboly.

Další výsledky prvního kola Australian Open najdete zde.

Výsledky českých tenistů na Australian Open:
1. kolo:
Muži:
Berdych (7-ČR) - Nedovjesov 6:3, 6:4, 6:3
Hájek (ČR) - Džumhur (Bos.) 4:6, 2:6, 1:6
Veselý - Anderson (19-JAR) 6:2, 7:6 (4), 4:6, 4:6, 4:6
Rosol (ČR) - Robredo 1:6, 7:6, 6:3, 5:7, 6:8
Ženy:
Kvitová (ČR-6) - Kumkhumová (Tha) 2:6, 6:1, 4:6
Kar. Plíšková (ČR) - Parmentierová 6:0, 6:1
Hradecká (ČR) - Vekičová 6:3, 6:1
Zakopalová (ČR) - Stosurová (17-Austr.) 3:6, 4:6
Šafářová (26-ČR) - Glušková (Izr.) 7:5, 3:6, 6:1

Reklama

Související témata: